Кариеристка

 

Нови статии
Какво е това женска работа? Съществува ли изобщо …   още»
Мъжете в Исландия и жените в Кипър са изложени на най-…   още»

Почивка

Karierist.com » Кариеристка » Почивка »

В Дания и Швеция ще забранят парфюмирането

Скандинавия е залята от поредната вълна в борбата за чист въздух. Докато обаче преди ставаше дума за забрана на пушенето на обществени места и за екологично чисти горива, сега се говори за необходимостта да се сложи край на миризмите на парфюм, пише “Новие известия”.

В скоро време Дания ще забрани на парфюмирани хора да влизат в държавните учреждения, а Швеция на първо място ще “прочисти въздуха” в градските и районните управи, болниците, транспорта. Нещо повече, на държавните служители ще бъде забранено да ходят на работа напарфюмирани и кожата им не бива да излъчва никакви “сигнали”.

Една трета от населението на тези страни реагира тежко на различните аромати на парфюм. “Ароматите на обществени места са голям проблем. Обичайните симптоми след общуване с напарфюмирани хора са астматични пристъпи, умора, главоболие, гадене, загуба на концентрация, раздразнителност и дори кожни обриви”, казва на страниците на шведския печат доктор Стивън Нордин, признат специалист по реакциите на човешкия организъм на въздействието на химически вещества. Негласно “контролът на миризмите” в тези страни вече се осъществява, но в случай на “преследване с миризми” пострадалите трябва да се обърнат към съда и дълго да доказват правотата си.

Така например в Швеция преди няколко години беше осъдена жена, “морила” съседите си с розово масло и силни френски дезодоранти-спрейове. Миризмата се разнасяла по общия балкон и стигала до дома на нещастните алергични хора. Жената била принудена да се изнесе от дома си.

Общественият транспорт също постепенно става зона, свободна от миризми. Във всеки автобус на вратите има надпис: “Съветваме алергичните хора да заемат места в предната част на салона”. Това означава, че всички пътници, които неотдавна са пушили, пили алкохол, които са забравили да изперат обляната си с парфюм блуза или просто са се напръскали с лак за коса, трябва възможно по-бързо да отидат в задната част на превозното средство.

Интересно е, че в Стокхолм е практически невъзможно да купиш букет обикновени и следователно ароматни рози. Предлаганите в магазините цветя са трайни, красиви, но като че от восък, миришат на нещо средно между синтетична четка за зъби и балон.

Източник: actualno.com | 9 08 2006 - 22:26
Към тази статия още няма коментари | Прочетена 4242 пъти
Още статии в тази рубрика


© 2006-2012 Евро Адвайзър ЕООД (Evro Adviser Ltd.) Общи условия Декларация за поверителност
All Rights Reserved. Всички права запазени. Съдържанието на тези страници е под защитата на Закона за авторското право. Условия за използване на информация от Портал Кариерист.