Кариеристка

 

Нови статии
Какво е това женска работа? Съществува ли изобщо …   още»
Мъжете в Исландия и жените в Кипър са изложени на най-…   още»

Моята кариера

Karierist.com » Кариеристка » Моята кариера »

6 женски грешки по пътя към успешната кариера

Защо жените, които се намират на еднакви стартови позиции, имат различни постижения в кариерата си. Едните правят кариера наравно с мъжете, тях ги възприемат като пълноценни партньори, а другите стават добри изпълнители и служители, но не могат да се качат на по-горните стъпала в йерархията? Каква е тайната на успеха на първите и неуспеха на вторите?

Първите стъпки в кариерата често са най-трудните. В началото ние се учим и получаваме опит. Постепенно израстваме като професионалисти, но, за съжаление, не винаги високия професионализъм е предпоставка за добра кариера. За да направите добра кариера трябва освен да притежавате професионални качества и да умеете да се представяте пред колегите си и пред началниците, в най-добра светлина.

Причината за недостатъчните умения „да се показвате” се крие в различното възпитание на момчетата и момичетата. Още през детските години в момичетата се възпитава определен модел на поведение, което след години жените пренасят и в професионалния си живот. Ако осъзнаем, къде се крият непечелившите за нас модели на поведение, ще можем да ги коригираме и да променим нещата в наша полза. Какви са типичните грешки, които правят жените в своята кариера?

Първа грешка: Желанието да имате добри отношения с всички

От деца момичета се научават да се грижат за всички, да бъдат изпълнителни и ненапористи. Точно такива качества се очакват от истинската жена. Нашите родители ни внушават, че помощта на другите винаги ще бъде възнаградена. Често ние, жените, сами предлагаме помощ на други хора, за да им харесаме и после съжаляваме, че сме били прекалено добри. Но, вече стореното е сторено.

Наистина, как можем да откажем на симпатичния колега, ако той мило ни моли да останем малко след работа и да му помогнем да направи важната презентация? Как можем да откажем на колежката, ако детето й е болно? За съжаление, това ни поведение има пагубни последствия за нашата кариера.

Жените често пилеят времето си за дреболии и като резултат поемат рутинната работа, която не позволява да се отдели време за по-успешни и забележими действия. Ние изискваме от себе си да сме стриктни, дори когато не харесваме работата, която вършим. Но, незнайно защо, приемаме с разбиране леността и безхаберието на други хора. Често ние, жените, не сме доволни от нещо, но при все това не изказваме никакви конкретни изисквания.

Симпатичния колега успешно ще проведе своята презентация, която е подготвил с Вашата помощ. Но, Вие лично какво ще имате от това? Само разочарованието и мисълта, че за поредния път някой се е възползвал от Вашите усилия. Има вероятност да получите от колегата поредната служебна чаша като подарък за Коледа. Дали това е точно това, което Ви трябва? Популярността и успехът се постигат не с услужването и жертви, а с помощта на взаимното уважение, коректното държане и респект.

Какво трябва да правите?

Бъдете способни да отклонявате изискванията и молбите, които Ви се виждат прекалено големи и Ви тровят живота. Тогава Вашето „да” ще има много по-голяма тежест. Говорейки „не”, ние защитаваме своята територия. Отказът Ви трябва да бъде ясен, точен и бърз. Трябва твърдо да кажете:”Съжалявам, но аз няма /не мога/ да го направя”. Възможно е, да Ви се наложи да се аргументирате.

Освободете време за задачите, които ще Ви помогнат да покажете таланта си и ръководството да разбере, че имате потенциал да вършите големи и сериозни неща.

Втора грешка: Захващате се с всички задачи, които Ви предлагат, защото смятате, че по този начин показвате своето трудолюбие

В началото на своята кариера, ние често мислим, че е достатъчно да бъдем компетентни, старателни, доброжелателни и неконфликтни служители. Ние искаме да покажем, че можем да вършим всякаква работа, дори низкоквалифицирана. По този начин се стараем да покажем, че сме лоялни и трудолюбиви. За съжаление такова ни поведение се възнаграждава само с това, че за нас почват да мислят като за човек, който може да върши всякаква неквалифицирана работа, но не и тази изискваща компетентност и способности.

Съгласете се, че за да направите 200 копия за съвещание, прекарвайки един час пред ксерокса, не е задължително да имате висше образование и квалификация по маркетинг. За да изпълните тази работа успешно е напълно достатъчно да имате секретарска диплома. Повечето жени мислят, че всички тежки и изискващи усилия дейности, отнемащи много време, те са задължени да вършат сами. Сигурно ще се изненадате, ако разберете, че повечето мъже смятат себе си за прекалено образовани, за да извършват подобни дейности.

Какво трябва да правите?

Говорете за своите постижения. Захващайте се само с работа, която ще Ви помогне да покажете своите способности. Демонстрирайте своята компетентност. Акцентирайте върху основното, а не се занимавайте с подробностите. Истински добри награди получават не старанието и изпълнителността, а новите идеи и предложения.

Трета грешка: Мислете, че властта води към самотата и човекът с власт има лош характер, никой не го обича, а жените с власт приличат на мъже

Дълбоко в съзнанието на всяка жена има страхът да станат по-малко привлекателни за мъжете. От детските години нас са ни учили, че не е добре да се налагаме, че задачата на жената е да направи живота на околните по-приятен. Ние смятаме, че мъжете не обичат силните жени, защото те са загубили своята женственост. Дали това е така?

Източник: karierist.com | 28 11 2007 - 00:57
Към тази статия има 3 коментара | Прочетена 10907 пъти
Виж коментарите
Още статии в тази рубрика

Вашите коментари към "6 женски грешки по пътя към успешната кариера":


© 2006-2012 Евро Адвайзър ЕООД (Evro Adviser Ltd.) Общи условия Декларация за поверителност
All Rights Reserved. Всички права запазени. Съдържанието на тези страници е под защитата на Закона за авторското право. Условия за използване на информация от Портал Кариерист.