Кариеристка

 

Нови статии
Какво е това женска работа? Съществува ли изобщо …   още»
Мъжете в Исландия и жените в Кипър са изложени на най-…   още»

Мъже

Karierist.com » Кариеристка » Мъже »

Предпочитаната партньорка за мъжа е 6 години по-млада от него

Мъжете, които предпочитат по-млади от себе си жени и жени, които харесват по-възрастни мъже, действат не само под влиянието на културните стереотипи. Тези и подобни възрастови предпочитания в сферата на брака и секса са се формирали в процеса на еволюцията.

Според научните твърдения, и мъжете, и жените имат повече деца, когато бащата е с няколко години по-стар от майката. Те считат, че в хода на естествения отбор представителите на двата пола са си изработили съвместими възрастови предпочитания.

Както сочи проведено в Австрия изследване, мъжете имат най-голям успех във възпроизводството, когато партньорката им е 6 години по-млада, а жените имат най-много деца в случаите, когато бащата е с 5 години по-възрастен от нея.

Един от най-известните и най-плодовити бракове във Великобритания потвърждават тези цифри на сто процента. Кралицата, която сега е на 81 години, е 4 години и 10 месеца по-млада от Единбургския херцог. Те имат четири деца – на практика два пъти повече от средния брой в британските семейства.

В двойките, където мъжът обаче е значително по-възрастен, не се наблюдава подобно преимущество. Жените, чиито партньори са десет години по-възрастни, средно имат също толкова деца както и тези, чиито съпрузи са по-млади с пет години.

Резултатите от изследването служат за най-убедителни от наличните в момента доказателства за това, че съюзът, в който мъжът е по-възрастен, а жената- по-млада, се е превърнал в норма за хомосексуалните двойки в хода на еволюцията. Така е прието в повечето от изучените човешки общества и то дава предимство при раждането на потомство.

В Англия и Уелс в 26% от семействата мъжът е по-млад от жената, а в 48%- малко по-възрастен, от един ден до пет години, в 26% от случаите – със 6 и повече години. В други страни са отбелязани сходни закономерности. И макар средната разлика във възрастта може да варира, нормата си остава старшинството на силната половина. Средно в света мъжете предпочитат за партньорка жена с 2.66 години по-млада от тях, а жените – партньори с 3.42 години по-възрастни.

Аналогични тенденции се наблюдават и при анализа на браковете в цял свят. Тази черта обединява различни култури и отдавна вече буди у учените подозрение, че се е създала в хода на еволюцията, доколкото разликата във възрастта в историческа перспектива обезпечава раждането и отглеждането на по-голям брой деца. Обикновено подобни възрастови предпочитания се обясняват с това, че мъжете са програмирани да избират партньорка с видими признаци на способност за раждане на деца (а те са подчертани в по-младата възраст). В същото време жените, както се приема, се стремят към материални блага и статус, които при по-възрастния мъж са по-вероятни.

Източник: bgfactor.org | 31 08 2007 - 00:55
Към тази статия още няма коментари | Прочетена 9121 пъти
Още статии в тази рубрика


© 2006-2012 Евро Адвайзър ЕООД (Evro Adviser Ltd.) Общи условия Декларация за поверителност
All Rights Reserved. Всички права запазени. Съдържанието на тези страници е под защитата на Закона за авторското право. Условия за използване на информация от Портал Кариерист.