Кариеристка

 

Нови статии
Какво е това женска работа? Съществува ли изобщо …   още»
Мъжете в Исландия и жените в Кипър са изложени на най-…   още»

Дом & Семейство

Karierist.com » Кариеристка » Дом & Семейство »

Играта на шах подобрява поведението на децата

Изследване на специалисти от Университета на Абърдийн, е показало, че деца, които започнат да играят шах, подобряват поведението си, съобщи индийското онлайн сп. “Топ нюз”, като цитира в. “Скотсман”.

Освен че се държат по-добре, младите шахматисти стават по-интелигентни от децата, които не умеят да играят шах. Учените още не са открили на какво се дължи това.

Те са изследвали уменията на децата да четат, преди да са играли шах и втори път – след като са изиграли партия шах. След игра на шах децата са четяли по-правилно. Играта на шах развива познавателния процес, но не трябва да се пренебрегва и социалният аспект, казват учените.

Участието в шахматни турнири се свързва с пътувания и с общуване с различни хора. Това води до създаване на социални контакти и добиване на самоувереност. В едногодишното изследване специалистите са проследили деца от две начални училища в Абърдийн.

Преди да започнат да играят шах, те са били непослушни и са имали ниски оценки. След като са започнали да играят шах, са започнали доброволно да остават след училище и да помагат на учителите в часовете по шахмат. Освен това са повишили оценките си по другите предмети и са започнали да се държат по-добре. БТА

Източник: yellow.bg | 15 03 2008 - 23:16
Към тази статия още няма коментари | Прочетена 3584 пъти
Още статии в тази рубрика


© 2006-2012 Евро Адвайзър ЕООД (Evro Adviser Ltd.) Общи условия Декларация за поверителност
All Rights Reserved. Всички права запазени. Съдържанието на тези страници е под защитата на Закона за авторското право. Условия за използване на информация от Портал Кариерист.