Text: -A A +A
Четете още в Истински живот: Кариера
Фото: stock.xchng

Преди време се усъмних, че моят работодател не е много наясно как да изпише моята професия в трудовата ми книжка. Понякога стават грешки (случайни или намерени), а смятам, че е от значение за кариерата ми документите ми да са наред. Реших да сравня, дали посочената в трудовата ми книжка професия отговаря на Националната класификация на професиите. Разглеждайки класификацията намерих няколко много интересни професии, които ми навяват интересни асоциации. Споделям ги с вас (може би ще ви е от полза):

4113 Оператори на текстопредаващи машини
Не мога да си представя друг такъв оператор, освен този работещ с факс-машината. Може би и радистите влизат в групата? При всяко положение, сигурно е много интригуващо да имаш в трудовата си книжка запис „Оператор на текстопредаващи машини”. Винаги можеш да кажеш, че текста си предавал в устен вид или с други думи си работил като говорител, оратор и др.

4211 Касиери на банкови гишета и пазители на ценности
Най-много ми харесва частта за „пазителите на ценности”. Сигурно е голяма тръпка да работиш такова нещо. Подозирах, че някъде в природата съществуват някакви ценности и със сигурност някой ги пази, но факта, че това не са обикновени пазачи, а специална група на пазителите на ценности всява респект в моята душа.

5143 Обслужващ персонал по поддържане физическото състояние на населението
Тук нещата стават много интересни. Какво точно имат предвид съставителите на класификацията? Със сигурност това не са рехабилитатори, нито пак треньори (те влизат в отделни групи). Какво се изисква да се поддържа „физическото състояние” на населението и какво в същност е това състояние? Много ще бъда благодарен, ако някой ми каже точно, че почвам да мисля едни…

6211 Селскостопански производители, осигуряващи си самостоятелно препитание
Дали трябва да отделяме в самостоятелна професия тези нещастни хора, които на трапезата си имат само това, което отгледат на полето или в градината си? Поне аз така разбирам тази професия: „направи си сам за да не умреш от глад”.

7117 Бомбаджии, взривачи
Интересна професия. Къде ли човек учи такова нещо? Или получава квалификацията си на практика? И къде се прилагат тези умения?... Само въпроси без отговори.

7341 Словослагатели
Проверих, че това не са нито писатели, нито поети, нито оратори. Тази професия също ми изглежда много интересна и перспективна. В момента фантазията ми се върти като луда и стига чак до Древния Рим и онези „словослагатели”, които са писали оди.

7446 Производители на пълнени шивашки изделия
Предполагам, че ако някой ми каже какви са тези „пълнени шивашки изделия”, веднага ще мога да разбера какво точно вършат представителите на тази професия.

8125 Оператори по изтегляне на проводници и тел
Подозирам, че тази професия е напълно почтена, но покрай масовото „събиране” на тел и жици за вторични суровини, замислям се, колко много хора биха могли законно да претендират, че притежават тази професия, макар че се водят неграмотни.

Прегледано: 5,336 пъти Автор: Ми Девет Източник: Портал Кариерист | 12.06.2007г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!


Коментари

Интересно ми е какъв ще е коментара на автора ако все пак си направи труда да разбере какво се крие зад посочените наименования. Особено ми хареса асоцияцията за словослагателите. Иначе има тънък хумор, вярно повърхностен, но тънък.


Благодаря за коментара. Наистина, не съм си направил труда да проверя какво се крие зад тези професии. И сигурно няма да проверявам за да не загубя първото впечатление. :) Относно това, че “хуморът е повърхностен” мога да кажа: “Няма рима, ама е вярно!”. :)


Slovoslagatel e (ili po-skoro beshe, zashtoto may veche ne se parvi taka) chovekat v pechatnicata koyto podrejda matricite za otpechatvane na stranicite na vestnika. Matricite predstavlyavat otlivki (pechati) na dumite, ot koito e sastavena statiyata.


Добави коментар