Text: -A A +A
Четете още в Истински живот: Работа и трудов живот
Фото: stock.xchng

Това са пълни глупости, не се захващайте със подобни авантюри.

Особено със ягодите в Уелба, това е едно малко градче към португалската граница доста на юг във Испания.

Летните температури тука са убийственни. Стигат до 45-50 градуса, а това е полска работа. Представете си на полето една жена как ще работи 8 часа на ден минимум при 40 градуса да речеме “не казвам 45 “. Това е убийственна работа, по принцип тука в Испания на полето в южните райони се работи само до обяд до 12 часа, но това само ако работодателя ти е със добро сърце.

Ще спомена някои истини и си направете сметка дали тази работа си заслужава.

Испания е страна със много емигранти, южните райони на Андалусия, Мурсия са населени предимно със емигранти от Мароко, който работят на полето “въпросната работа”.

Не става въпрос само за ягоди, но и за други “агрокултури “

Това е най-евтината работна ръка плаща се по 3-4 евро на час. Като за пример ще дам, че нормалната заплата за час варира от 5 до 7 евро. Но не за този вид работа, това е работа със доста физически труд, но тя не е платена специaлно тука.

Та да се върна на мисълта си въпросните мароканци не искат да работят това за тези пари, ами камо ли някой бял“не че сам расист”. Но тука това е от голямо значение дали си мароканец, негър или еквадорец. Обикновенно те работят тежката работа на полето.

А щом не могат да си намерят из между тях и изпадат до положението да търсят в страни като България.

Направете си сметка каква е работата и дали си заслужава.

Испания е страна със много, много емигранти. Населението на Испания е някъде към 41 милиона към 2000 година. И има поне още към 15 милиона емигранти.

Във селата се чува испанска реч,но това е от южно американците и най-вече арабска реч, което тука е нещо нормално!

Прегледано: 154,212 пъти

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!


Коментари

Тази история е актуална и това лято. Аз лично се стягам да пътувам за Испания, каквото и да говорят! Имам си образование, но не мога да си намеря добра работа в България. Затова ще бачкам на полето, но поне ще печеля нещо за това. Няма да имигрирам, ще се върна в България и ще харча спечеленото тук. А на българските заплати ще каним да работят работниците от трети страни /стига те да се навият/. :)


Здравейте!Тази пролет работех като ягодоберачка близо до Уелба.Фирмата в която бях се казва SUREXPORT.Собственик Andres Morales.Абсолютно доволна съм от престоя си там.Работодателят е много точен във всяко едно отношение.По никакъв начин за тези 3 месеца не се почуствах нито един път унизена.Работодателите ни уважаваха.Условията на живот бяха изключително добри.В квартирата имахме нонстоп топла вода.готварска печка хладилник автоматична пералня два фризера и т.н В общи линии всичко беше чудесно.И сега чакам с нетарпение пак да ида там. Ако искате вярваите но там съм се чуствала жива полезна и със самочувствие на нормален човек а тук в собствената ми страна се чувствам като парцал.Жалко звучи но това е жалката истина за много голяма част от българите.Късмет на всички


Относно температурите в България са убииствени .Да горещо е там но има постоянен морски бриз.И се издържа на топлината.Чак 45 градуса не е .По време на моя престои е била 35.през юли.Относно работно време сте в грешка работили сме точно 6.3 часа на час са ни плащали 5.2 ев ако искаме допълнително да работим ставката беше 5.5 ев Заплатите сме получавали редовно на всеки 15 дни


Обявите на ЕООД Василев, Веселин Петков, от Враца, моб. тел. 0884777987 (за бране на портокали и мандарини) – които се тиражират из нета – са си пълна измама.Дори има наглостта да лъже хората, подписвайки договор, тук на място. Оказва се,че този договор не може да ви свърши никаква работа. Взима 150 евро на ръка, тук в Бг, качвайки ви на рейса.Пристигате някъде из Испания и се оказва, че там не ви чака никой.Няма работа, няма кварира. Ако имате малко повече пари можете да останете, да си потърсите квартира сам. После да си търсите работа.Другия ваирант е да се качите на рейса и директно да се върнете обратно – доста хора го правят.Най-учудващото е, че въпроснив Веселин Петков е прецакал толкова много хора и все още продължава да го прави, т.е. – странното е, че никой още не се е заел с него – законово или силово.За тези, които решат да останат в Испания. В случая, който описвам, докато момчетата се чудят какво да правят изведнъж се появява (уж случайно) българин, който ги “спасява”. Предлага работа и квартира. Условията са мизерни, работата е 7 дена в седмицата по 10-12 часа. Заплащането е “на око” – колкото реши, токова дава. Хората се превръщат в бели роби. Поради малкото пари, с които разполагат са като завързани там. Нямат време и пари да си търсят друга работа, нито да пътуват до друг град.Всеки, осмелил се да надигне глас – бива моментално изритван, на секундата.Има още много да се пише, но това стига като предупреждение.Внимавайте на кого се доверявате. Проверявайте агенцииите и фирмите, които ви изпращат на работа. Не мислете, че подписан договор от тук, ви гарантира нещо.


Какво ти се е случило.Аз бях в подобна ситуация но във Валенсия преди месец.Пиши ми на имейла


и аз искам да отида не заради парите а заради обстановката чистотата на улиците палмите топлия климат а и ще науча малко думи и след това мога да си намеря друга работа абе да се махна замалко от тая кочина и свинщина иначе тука изкарвам повече от там ...


интересува ме каква е сигурнноста на българката там-има ли кой да те защити(при брането на ягодите(


Ходя за 3 година в Испания да бера ягоди.Много е тежка работата,топло е,но тези пари тук не мога да ги спестя.


Хора незнам кой какви преживявания име и къде, обаче аз живот и здраве мисля да си бия камшика от тая дива държава.Живях и работих 2 години и половина в Германия и вече четвърта година откакто съм се върнал не мога да свикна с тая простотия тука.Сега живот и здрве съм се насочил към Испания и се надявам да се получи.Работя в международна фирма, получавам добра заплата но тоя живот ден за ден в тая бъркотия тук МЕ ЗАДУШАВА.А доста свят съм обиколил и знам как живеят хората!УСПЕХ НА ВСИЧКИ И ЖАЛКО ЗА ХУБАВАТА НИ СТРАНА,ОБАЧЕ КАТО НЯМА ДЪРЖАВА.............!!!!!!


Svetlana, Mariqna i “Kandidat-berachka”, shte vi pisha na emailite – interesuvat me vashite istorii


Добави коментар