Text: -A A +A
Четете още в Истински живот: Работа и трудов живот
Фото: stock.xchng

Преди известно време попадам на една обявица за работа в джобс.бг. Известен сайт, има си администратори, хора които уж проверяват съдържанието на обявата и (уж) подкрепят нашите (псевдо)европейски мераци.

Та гледам си аз и чета: “Уеб дизайн фирма търси талантлив уеб дизайнер. Трудов договор и 8 часов работен ден. Работата е за интересуващи се от София.”

Интересно, а как иначе без трудов договор? Някои хора, както и въпросния работодател явно още гледат на работната ръка като на някакво там животно, едър рогат добитък с други думи, който само да се дои. Добре де, ами защо пък обявата да била само за “интересуващите се от София” ? Много ясно, че само в София има работа за уеб дизайнери но дали всички добри специалисти са само от София? С други думи, ако не си от София бягай! Най-добре на запад или ако искаш може директно да ни осъдиш в Страсбург за дискриминация! Да, въпросната обява е нарушение на Европейското законодателство към което иначе така много драпаме! Включително и уважаемият администратор от джобс.бг допуснал такава обява в сайта.

По натататък в дисекцията на тази обява попадаме на следното “безобидно” текстче: “Ако желаете да кандидаствате за тази длъжност, моля задължително изпратете следните неща: – Автобиография – Мотивационно писмо – Актуална снимка – Очаквано заплащане – Портфолио

В случай че липсва някаква част от информацията, която се изисква вашата кандитура няма да бъде разгледана.”

А такааа! какво имаме тук: значи ще подбираме кандидатите по снимка, така ли? В Европа за това нещо доколкото знам се ходи на съд и се друсва най-малкото една солидна глоба. Да де ама ние нали сме в Европа само на хартия! Забравих, господа работодатели, простете!

А защо пък ще да трябва предварително да ви казвам какво очаквам като заплата? На това не му ли се викаше бидинг (biding) ? Хайде, сгази хме закона по още една точка. Ама нищо, нали няма кой да гледа, пък и да гледа, какво ли му пука!

Идват и още въпроси, но вече и аз започвам да си мисля защо ли пиша, има ли някакъв смисъл щом ще се чете от балканци, евро-мераклии ...

Прегледано: 9,121 пъти

Коментари

В европейския формат за автобиография Europass CV има място за снимка. Мисля си, че ние, българите, хабим прекалено много енергия, за да критикуваме и да се възмущаваме – ето, и аз правя това....


Ще ви разкажа за некоректно отношение на работодател. Преди три месеца започнах в една фира..Офиса на ниво, но хората във фирмата калпави и крадливи. Нестига ,че работиш като роб , а на всичко отгоре си позволяват да те правят на маймуна. Три месеца аз чаках трудов договор..Когато си потърсих правата се оказах неудобна. А къде остана нашета съдебна институция???Къде и към кого да се обърна след като всичко е е заслепено от пари и корупция. Докога някакви си мърляви “Управители” ще си позволяват гавра с хората. Това е БЪЛГАРИЯ ЗА ЖАЛОСТ. АКО ИМАТЕ ИНТЕРЕС ПИШЕТЕ МИ НА МЕЙЛА ЗА ДА ПОГОВОРИ.


Обявите за работа чрез посредническите фирми се пишат от професионалисти. Често се ползват клишета от рода на “млад и динамичен екип”, “атрактивно заплащане”, “възможност за професионално израстване” и т.н. Обаче, всичко това е далече от истината! Реалният работодател прост, колкото си искаш, “атрактивното заплащане” е само на думи, а “млад и динамичен екип” представлява група млади пълни некадърници, владеещи английски.Най-лошото е, когато се подвеждаш, кандидатстваш, одобряват те и разбираш къде си се озовал и какво ще правят с теб. А връщане вече няма. Работиш без договор, за мизерно заплащане и се чувстваш като офисен роб.


Що за дивотия е възприетата практика да се пише “работа в млад и динамичен екип” ?!? Първо, ако си на възраст над 35 или 40 години, да речем, то трябва автоматично да ти светне лампа , че не те искат. Второ, ако си на 25 години, трябва ли непременно за теб да е ласкаещ стимул, че ще си сред връстници? Че това да не е зелено училище или студентска бригада?Трето – нима ако някой не е млад /достатъчно/ , това автоматично препраща към идеята, че не е и динамичен ?!?


ако говорим за дискриминация, какво да кажа за обявата финансов мениджър, задължително завършил ТУ София. Явно работодателя не смята че икономическите ни университети изкарват кадърни специалисти, та разчита на техническите такива


Явно, вие с коментарите сте работници или безработни. Може би е нормално всеки да гледа от неговата камбанария, но не ви ли хрумва, че може да си има причини за такава “дискриминация”?


Да ти кажа тоя който е пуснал тава обява е открит и готин човек и най- важното не лъже Трабва му човек от който живее в София да не плаши хората с вида си,а и да си знае цената Защо трябва да дава напразни надежди на хора който живеят далече да си харчат парите за интервюта ли По отношение на снимката е може и да не го пише но теб какво те грее като се явиш и не те харесат физически имам предвит ,просто само напразни надежи За заплата ,е това си е от новата организация ,ти трабва да посочиш колко искаш пък ние ще преценим дали да ти ги дадем,щото хубаво е да искаш ама трябва и някой да ти даде Иначе най лесно е търсиме уеб дизайнер и готово ,сомо че споредмен е такава обява е за съд защото подвежда и не казва останалите условия


Арч Кепитъл с младата надежда на България – Александър Алексиев – е новата гореща инвестиция в България.


Алек е младо 20-годишно момче, което от малък има интерес към програмиранетo, оказва се истинска звезда в крипто търговията.


Алекс инвестира прозрачно и в имоти. Под прозрачно, имаме предвид, че набира капитал като продава дялове от Арч.


Добави коментар