Text: -A A +A
Четете още в Истински живот: Работа и трудов живот
Фото: stock.xchng

Здравейте,

това се отнася за всички, които мислят да работят през летния сезон на ”Златни пясъци”, “Слънчев бряг”, “Албена” и всякакви други курорти и курортни градчета. Та ето и възможните варианти:

1. Започвате да раздавате листовки пред някой ресторант, 10 часа на слънце, не може да сядаш или почиваш, трябва да си с къса пола и да си любезна (Момче ли??? Само с униформа пред някоя механа с мазна чалга). 15 лв. на ден. Ако останеш след 22.00 се дават още 10 лв. Но оставането е свързано със забавлението на мазните чужденци и играене на кючек. Като се напият чужденците следва и предложение за “вечеря” в тяхната хотелска стая. При отказ започва Одисеята по търсенето на такси до вкъщи. При мъжете варианта с хотелската стая го няма :)

2. Започвате работа на заплата 200 лв. на седмица, но с пробен период – 1 седмица. След края на пробния период ви намират 100 кусура и от заплатата виждате.. НИЩО!

3. Работите цял месец като охрана/портиер. Накрая ви обвиняват за куп неща, които били изчезнали, или за некадърно свършена работа, налагат ви финансови санкции и оставате със заплата от… да речем 300 лв. В най-добрия случай.

4. Работите като сервитьор/ка. Заплатата е 200 лв. + бакшиш на месец. Да, но ако не работите с късата пола и да давате да ви щипят мазните чужденци просто забравете за какъвто и да било хубав бакшиш. Момчета?? Да, и в редките случаи трябва да разчитате на мизерен бакшиш, просто късата поличка ще ви стои смешно, но пък е добра идея, може да ви дадат някое евро за шоуто :) Работата обикновено е от сутрин задължително до много късно вечер, нямате право (а и да имахте просто нямаше да имате време) на почивка.

5. Нощни смени. Колко лесно било, вечер нали няма много хора. Кеф! Да, първите 1-2 седмици, след което започва да ви гложди странната мисъл, че сте по-скоро зомби, отколкото млад и жизнерадостен човек. Мноооогоооо приятна мисъл…

6. Осигуровки? Да бе! Защо трябва да се хабят излишни пари за нещо ненужно. Нито ви трябва трудов стаж, пък и 3 месеца какъв трудов стаж са, нито пък ще имате време да се разболеете (А забравих ли да кажа, че обикновено се изисква да работите по поне 6 дена в седмицата, ако е възможно дори 7? Е, сега вече го казах :) ). Та в този ред на мислите просто работодателите изобщо не са чували за думата “осигуровка” и още по-малко пък познават нейното значение.

7. Касови бележки? Мнееее, пак не познахете. По заповед на шефа се издават касови бележки само на “подозрителни” и “нахални” клиенти. Е, ако случайно се окажат данъчни, шефа ви казва “ми да си му издал бележка” и глобата от 500 лв си я плащате вие.

8. И още, и още… Само ще допълня, че транспортът в 80% от случаите НВ ВИ Е ПОДСИГУРЕН, автобусчето е 2.40 лв., таксито 10 лв., ако навиете някой бакшиш (таксиджия, който не пуска апарата като се качите и освен вас качва още 3 човека, с две думи – работи на черно) може и за 3 лв. да минете. Автобуси след 23.00 няма, а почти е задължително да оставате на работа след този час. ХРАНАТА В КУРОРТИТЕ ИЗОБЩО НЕ Е ЕВТИНА, а да стоите 12 часа на гладно просто не може. И не на последно място – ГОРЕЩО Е ПРЕЗ ПОЧТИ ЦЯЛОТО ВИ РАБОТНО ВРЕМЕ! Винаги като изискване се посочва предишен опит и владеене поне на английски език, за (не)щастие тези “екстри” често не се вземат под внимание при назначаването ви.

Не казвам, че няма и добри места, но по мои наблюдения това са доста редки случаи. Не че нещо, но кажете тогава как вие наречете това? Аз му викам чиста ЕКСПОАТАЦИЯ! И то на най-прогресивната част от обществото – младите хора!

Съжалявам, уважаеми псевдо “бизнесмени” и “бизнесдами”, но сами сте си виновни за недостига на хора по курортите. И стига сте ревали, че имало “липса на кадри”. И ще продължава да има, ако продължавате така да се подигравате с младите хора. Съвсем друг е въпросът колко от тях наистина са подходящи и съвестно биха си вършили работата, но при такива условия едва ли някои има реален стимул да го прави.

П.П.: Искрено се радвам за тези, които работят добра и доходна работа по курортите. Честито! :)

Прегледано: 17,010 пъти Автор: Калоян Йорданов Източник: kyordanov.wordpress.com | 23.06.2008г.

Коментари

Не се притеснявай, моето момче! Догодина няма да има нужда от работна ръка по морето, защото просто няма да има туристи. Успяхме да ликвидираме този печеливш отрасъл. Чужденците се отвратиха от България, а българите нямат пари за почивка.


Статията е глупава и явно е писана под емоции и от някой неуспял “кариерист”.Аз от години работя в Слънчев бряг и гарантирам, че нещата не са точно така! Дори са доста по различни! Незнам къде е работил автора, но на крива ракета – космоса й е крив!За викачи най-често се наемат мъже. Това с момичетата с къси поли е абсолютна глупост! Осигуровки плащат почти всички. Никой не би рискувал за някакви смешни пари да отнесе глоба в размер на хиляди!Заплатите на сервитьорите са мноооооого над споменатата сума! Ама мноооогоооо!Транспортът почти винаги се осигурява, иначе шефът рискува да няма персонал!Нощните смени са много “зависи” – зависи дали се сервитьор – ще се побъркаш, администратор – сравнително нормално, портиер – по цяла нощ спиш!Единствено за касовите бележки съм съгласна!А че се работи много – така е! На морето важи поговорката – “Ден година храни” И нещата вече са мноооого по различни от 2004, 2005 година. В положителна посока!:) Enjoy!


zashto ne vqrvate na avtora;az i oshte 40 i po-veche personal na lager 4avdar v obzor kam firma klas holidays za sezona 2009g ima da polu4avame po 500,600 i po-ve4e leva,zavisi kakvo si rabotil,upravitel be6e stefan ot gr,qmbol,v momenta si e kupil diskoteka karamel v sa6tiq grad.kade sa na6ite zaplati??nie neuspeli karieristi li sme?


tova e vqrno za lager 4avdar.az sa6to rabotih prez 2009g kato kamerierka i lili i mariq i vanq,iskra,nela,mariqna,greta….mnogo e dalag spisaka na o6tetenite ot stefan aleksandrov ot qmbol.diskotekata na saprugata mu mariqna ne znaq kak se kazva,no na6ite zaplati sa im dobre do6li.


predlagam da napravim spisak i da saberem pari za advokat,da gi osadim,za da si polu4im parite,koito sme si zarabotili.mnogo hora sme o6tetenite-nqma da ni struva golqma suma.


Добави коментар