Text: -A A +A
Четете още в Истински живот: Работа и трудов живот
Фото: stock.xchng

Инцидентът станал в началото на февруари, група служители вече е уволнена, около 30 души са били наказани. За необичайния казус в ефирното студио пише “Хроника Туркменистана”.

По време на информационната емисия “Ватан”, която се излъчва първо в 21 часа по местно време, докато водещият увлечено съобщавал новините, на масата му се появила огромна хлебарка, която нагло продефилирала по цялата дължина. В същия този ден в 23 часа емисията, барабар с хлебарката, била излъчена отново на запис.

Едва на второто повторение, на другия ден сутринта в 9 часа, чиновниците от Министерството на културата и телевизионното излъчване, забелязали спринтиращата хлебарка. След среща на президента Бердимухамедов с интелигенцията, новият министър на културата и телевизионното излъчване Гулмурат Мурадов, който пое поста с обещание да вдъхне нов живот на Националната телевизия, тутакси създал ревизионна група, която бдително да следи всички предавания и да следи за грешки. Но ревизорите очевидно работят от 9 сутринта до 6 вечерта, затова съзряли хлебарката едва на второто повторение сутринта.

След като я забелязали, обаче, започнали да действат с размах. Уволнили или наказали редактори, режисьори, оператори и технически сътрудници, общо 30 души.

Тук трябва да се спомене, че служителите на туркменската телевизия не за пръв път допускат гаф. Едно от новогодишните поздравления на президента Сапармурат Ниязов, например, било излъчено едва след 3 часа в Новогодишната нощ. Екипът така се увлякъл да празнува, че просто забравил да го пусне навреме. Разбира се, и тогава се уволнявали.

Впрочем, не е лесно да си журналист в Туркменистан, твърдят от медийната гилдия. Всеки нов началник започва с масови уволнение наред за най-дребните грешки, без изобщо да гледа професионалната подготовка и опит. В същото време никой не обръща внимание на подготовката на нови кадри. Така например в началото на годината била събрана група телевизионни работници за обучение в Москва, но в последния момент отменили пътуването без никакви обяснения. Сега там колегите се чудят кой ще работи в туркменската телевизия. Местните кадри приемат въпроса като риторичен. На хлебарката – тв звезда, пък, изобщо не и пука...

Прегледано: 4,394 пъти Автор: bgfactor Източник: bgfactor.org | 21.02.2008г.