Text: -A A +A
Четете още в Истински живот: Арменския поп
Фото: stock.xchng

Отчаяна съм и, изглежда, мога да се оплача само на Арменския поп. Аман, аман, аман от всичко!!! Няма справедливост на този свят.

Вчера срещнах една приятелка. Говорихме си общи приказки и тя спомена между другото за един приятел, който е станал управител на супермаркет от голяма верига магазини. То, иначе, момчето нито висше образование има, нито знае език някакъв, нито от компютри разбира… Има един “управленски опит” от година и половина – “управлявал” семейното магазинче с двама магазинери – роднини по сребърна линия. Но, виж ти, шефът го е харесал… Сега момчето ръководи голям супермаркет, подчинените му са все с някакво образование, а и знаят по някой-друг език.

Веднага се замислях и аз. Имаме едно приятелско семейство. Жената, горката, все я съжалявах – не е лесно да работиш като проста работничка. Проста-проста, а сега е управител на един друг голям търговски обект от една друга голяма верига. Преди три-четири години се е хванала като магазинерка – все е по-добре отколкото да работиш в някой завод. Едно-друго – ето виж я – станала е голям началник. Не, че я уважават подчинените. Те с всичките си висши образования най-много до началник смяна могат да се издигнат.

Наоколо се забелязва масова практика по-простите и, съответно, по-послушните поради комплекса си за непълноценност, да се издигат и да правят кариера. А такива, които и образование и език и друго подобно имат, да си бачкат за оня дето духа и да се подчиняват на простаците-шефове.

Почвам сериозно да се замислям, че трябва да не казвам, че имам висше, а да казвам на работодателите, че съм калена в сферата на тежкия физически труд и нямам обременен от знания интелект.

Изплаках си болката… Не, че е станало по-лесно, но все пак…

Прегледано: 5,233 пъти

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!


Коментари

Никой шеф няма да иска подчинените му да са по-умни от него. По нивото на интелекта на началника можете веднага да познаете какво става по-надолу във фирмата.


Работата е там, че вие с висшето образование искате всички да ви се кланят и като сте завършили университет трябва на изхода му да ви чакат работодателите,да ви хванат за ръчичка и да ви заведат право в офиса.Нееееееееееееее.Не сте познали драги. В този свят всичко трябва да се заслужи.За да те сложат управител на голям магазин от голяма верига, значи трябва да имаш нещо в главата, защото там се работи с огромни суми пари, персонал и стока.Така че,зубренето 5 години не ви прави по-интелигентен от хората,които дават всичко от себе си за работата и накрая заслужено получават високия пост.


То си е така.Когато няма истински предприемачи, а глупендери поставени да изпълняват каквото им кажат.Колкото до мнението на Вили – когато си тъп, прост и не можещ да учиш то се получава това – завист и комплекс за малоценност.А иначе в държава с бизнес , който започва след съмнително натрупване на пари и мутри това е просто нормално .


Ти като се подписваш като “ висшистката” и си тръгнала да мрънкотиш, че си неоценена , да си беше оправила правописа. Какви са тези роднини по “ сребърна” линия?! Аз такива не съм чувала. За “съребрена”- да... Ти си някакви квазивисшистка, затова и си на този хал. А пък най- кофтито за тебе е, че злобата и завистта те изгарят...Нека. Малко ти е.


Хама- ха!


Хора, защо да се караме? Всеки си е прав за себе си! Който няма висше образование не може да разбере какво е то да учиш 4-5-6 години. В същото време висшистите са много далече от живота на “по-необразованите” хора. Трябва да живеем в мир! :))


Никога няма да разбера какво са криви висшистите на невисшистите. Имах съпруг, който като се напиеше, все това ми казваше “Ти като си висшистка, да не си мислиш, че си кой знае какво.” Не че съм демонстрирала превъзходство над него, той иначе беше достатъчно интелигентен (макар и не висшист), но това (моето образование) все му беше някакъв дразнител в такива ситуации.


Не е важно какво образование имаш,а как приемаш работата,която вършиш.Колко даваш от себе си,какви са причините накарали те да я работиш. Ако мотивите ти не са само парите и това да покажеш колко си велик,необременен от черни мисли ще даваш най-доброто от себе си с лекота и неусетно ще станеш един от най-добрите в своята област. А после удоволетворен от себе си няма и да се сещаш кой с какво образование бил и какъв пост заемал....


да си висшист не значи непременно да си кадърен! особено в българия, където който не е поискал, не е влязъл и не е завършил университет. или пък не си е купил готова диплома...завистта е опасна болест, за съжаление, лек няма!


Според мен за изброените по горе позиции не е задължително висшето образование. Тези позиции са от типа: много работа + добри резултати = изкачване в йерархията. В този случай опита е по-добър и от най-доброто образование! Има доста примери в света на успели хора без висше образование..............


Добави коментар