Text: -A A +A
Четете още в Истински живот: Арменския поп
Фото: stock.xchng

Англичаните взеха да ни цакат. Нямало да можем да работим на Острова това, което си искаме. Не стига,че ИМ работим, ами ще поставят условия. Затова навреме дойде отговорът, че трябва да им отговорим РЕЦИПРОЧНО.

Някак си безшумно мина новината, че в началото на седмицата се създаде ОКРО – Общонароден комитет за реципрочни отговори. Никой не отрази, че ОКРО направи жива верига на границата и не позволи на нито един англичанин, кандидат за работа в България, да мине границата. И да подбие цената на непостижимото за тях високо българско заплащане.

Имаше слухове, че около 80 000 англичани се готвят да емигрират в България, но очевидно информирани за растящата популярност на ОКРО, са се отказали в последния момент.

Интересни неща се случват и в други райони на страната. Англофобията расте. Ученици с патриотично самосъзнание се отказват да изучават английски. В Панагюрище девойки изработват чучело на лорд Биконсфийлд, което ще бъде изгорено на площада, за да бъде напомнена ролята на Англия в миналото.

Във Варна известната с лекото си поведение, но и с патриотичното си самосъзнание Радка, известна като Радка Пиратка, е отказала на поканата на моряк от английски кораб с англоезична реплика, която във филмите се превежда с „майната ти”.

В село Три ливади леля Цура с прякор Мома Англичанка, защото когато купувала хляб казвала накрая „тенкю” вместо българското „мерси”, не е била обслужена, докато не проговори на български.

В Банско пък в механа „Целокупна България” също не е бил обслужен т.н. сър Джон –собственик на апартамент в града. Препоръчали му да научи български.

Всичко това показва, че българщината у нас е жива.

Прегледано: 2,850 пъти Автор: Евгений Тодоров Източник: bgfactor.org | 29.10.2006г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!