Text: -A A +A
Четете още: Любопитно

Недосегаеми за кризата, големите състояния в Китай се умножават и тази година.

Недосегаеми за кризата, големите състояния в Китай се умножават и тази година. Защитени под “златни похлупаци” от проблемите, тормозещи останалия свят, богатите хора консумират лукс с главозамайващи темпове.

Улица “Цзинбао” в центъра на Пекин е 800-метрова артерия, прокарана след отчуждаване на 2000 имота. Всеки квадратен сантиметър на тази улица струва златни кюлчета: там са концесионерите на Ролс-Ройс и Бугати, луксозните бутици на Гучи и Картие, ултраелитния Хонконгски жокейски клуб и няколко петзвездни хотела.

Благодарение преди всичко на недвижимите имоти и борсата, хилядата най-богати хора в Китай, чиято класация публикува списание “Хурун”, са притежавали през септември общо 571 милиарда долара – повече от брутния вътрешен продукт на Индонезия или на Белгия.

“Богатствата в Китай се разрастват с шеметна скорост”, писа Рупърт Хугуърф, основателят на “Хурун”. Китай е втората страна в света след САЩ по брой на доларови милиардери – 130.

След Дубай и Абу Даби, Пекин е третият пазар в света за автомобили Ролс-Ройс: 52 Фантом-а бяха продадени миналата година – по един на седмица – на цена между 700 000 до 1 милион долара в зависимост от модела.

“Нашите клиенти са до един китайци, много богати”, казва Уилсън Хо, генерален директор на представителството на Ламборгини в шоурума на улица “Цзинбао”, където блести Мурсиелаго кабриолет. “Те са бизнесмени, преуспели в секторите на недвижимите имоти, развлеченията, финансите, каменовъглените мини или металургията. Те са много млади – повечето между 20 и 30-годишни”, добавя той.

“Някои купуват кола за един час. Плащат в брой – става дума за 6, 7 или 8 милиона юана (между 600 и 800 хиляди евро). За богатите това са джобни пари”, смее се Хо, който е представител и на Бугати, и Ролс-Ройс: “Те са милиардери! В Китай има маниаци на луксозни автомобили, някои имат по десетина такива коли в гаражите си”.

В друг луксозен квартал на Пекин е най-големият бутик на Луи Вюитон – на три етажа. В него се суетят китайки, които тръгват към касите, натоварени с покупки. Луксозната марка през тази година е откривала средно по един магазин на месец в Китай, където се радва на изключителен успех.

Недалеч е бижутериен магазин на Картие. Продавачка с бели ръкавици стои до витрината, където блести огромен часовник от бяло злато, инкрустиран с диаманти, за 123 000 евро. “Бизнесът върви много добре в Китай”, казва шефката на магазина Бони Бао.
Картие миналата година откри 11 бутика в Китай и предстои да отвори още осем тази година. “Клиентите ни са много богати, мнозина купуват, без да погледнат цената”, добавя тя.

В ресторанта на Лан клуб, с екстравагантен бароков интериор на френския дизайнер Филип Старк, клиентите – 70 на сто китайци – също консумират, без да се интересуват от цените. Бутилка най-хубав коняк струва 3680 евро, “Шато Лафит” от 1995 – 2500 евро, плато морски деликатеси – 530 евро.

Връщаме се на улица “Цзинбао”, в луксозните салони на Хонконгския жокейски клуб, застлани с дебели килими и ухаещи на лилиуми. Членската карта струва 25 000 евро. Почти всичките 300 членове на най-елитното общество в столицата са китайци. За тях бяха доведени шивачи от Италия, които да им ушият костюми по мярка. 450-те души от обслужващия персонал трябва да знаят не само имената им, но и любимите им марки чай.

Тук не се чува звън на мобилни телефони – би било твърде просташко. “В Китай богатите отдавна приключиха етапа на показността. Сега те умеят да използват богатството, за да живеят по-изискано, в по-лично пространство. Тук няма да видите демонстративен лукс”, обяснява Крис Чен, която отговаря за връзките с обществеността.

/БТА

Четете още: Любопитно
Прочетено: 1,383 пъти Източник на статията: standartnews.com | 13.02.2010г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!