Text: -A A +A
Четете още: Любопитно

Българският лев се нарежда на четвърто място непосредствено след еврото и преди американския долар в класацията на най-красивите валути в света. Първа е украинската гривна.

Българският лев се нарежда на четвърто място непосредствено след еврото и преди американския долар в класацията на най-красивите валути в света. Първа е украинската гривна. До това заключение са стигнали швейцарски финансисти по време на годишната среща на Международната финансова банка (IFB). Експертите от комисията по естетика са сравнявали над 50 от най-популярните валути в света.

Критериите за оценка са отчитали не само естетическото оформление на паричните знаци, тяхната платежоспособност и банкова обезпеченост, но и историческа значимост и изображения на валутата (личности и архитектурни забележителности).
Интересно е, че експертите са проверявали също така и издръжливостта на парите. При експеримента най-често са се късали канадските долари. “Крехки” валути са се оказали също така британският паунд и латвийския лат, докато украинската гривна е издържала теста за устойчивост.

Класацията на петте най-красиви валути изглежда така:

1. Украинска гривна
2. Австралийски долар
3. Евро
4. Български лев
5. Американски долар

Четете още: Любопитно
Прочетено: 1,559 пъти Източник на статията: lev.bg | 24.09.2008г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!