Text: -A A +A
Четете още: Любопитно

В тайския град Саттхип, близо до Бангкок се е отворила специализирана „човешка зоологическа градина”, където туристите могат срещу заплащане да видят дълговратестите „жени-жирафи”, съобщава

В тайския град Саттхип, близо до Бангкок се е отворила специализирана „човешка зоологическа градина”, където туристите могат срещу заплащане да видят дълговратестите „жени-жирафи”, съобщава M&C.

Тези жени са се прочули из целия свят с това, че още от деца окичат вратовете си с метални обръчи, които с годините издължават вратовете им до изключително големи размери. В Тайланд тази народност се казва „падунг” или „дълговратести”, но самите те наричат себе си „каян”.

В Саттахип, намиращ се на 100 км. разстояние от Бангкок, е направено специално село, където местните жители срещу билетче от 25 бата (80 американски цента), а чужденците срещу 250 бата, могат да видят екзотичните жени „на живо”.

Кметът на града отрича обвиненията в това, че тази градска забележителност накърнява човешкото достойнство на жените. „Те живеят там доброволно. Това е по-добрия вариант от това, да живеят в родината си и да гладуват”, – казва той.

Обръчите, които носят жените каян, могат да стигнат тегло над 10 кг. С годините под влиянието на тежестта, костите на раменете се спускат по-надолу и врата значително се изтегля.

В лагерите на бежанците на границата между Тайланд и Бирма живеят десетки хиляди представители на народа карен. Те са избягали от Бирма, подгонени от военната хунта и беднотията.

Четете още: Любопитно
Прочетено: 1,832 пъти Източник на статията: karierist.com | 21.05.2008г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!