Text: -A A +A
Четете още: Любопитно

Съвременните кокошки са произлезли от праисторическите хищници динозаври, утвърждават американските учени.

Съвременните кокошки са произлезли от праисторическите хищници динозаври, утвърждават американските учени.

Изследователите от Харвардския университет са анализирали молекулите, извлечени от вкаменените кости на трианозаврите отпреди 68 млн. години и са открили, че съществува близка връзка между хищниците и съвременните кокошки, съобщава The Sun.

С помощта на специалната техника – мас-спектроскопията, те са сравнили колагенът (белтъчно вещество, съдържащо се в съединителните тъкани) на тироназавъра и колагенът на няколко десетки съвременни видове птици и животни.

Оказва се, че на молекулярното ниво тирексът е много по-близък към кокошките и щтраусовете, отколкото към съвременните алигатори и гущери. „С птиците – кокошките и щтраусовете, той има по-близка връзка, отколкото с другите видове, които сме изследвали”, – казва доктор Джон Асара.

Предварителните резултати, които искат по-нататъшното потвърждение, повтарят теорията за това, че някои от динозаврите в процеса на еволюцията са се спревърнали в птици. „Ние можем да говорим за това с висока степен на вероятност”, – казва доктор Крис Орган.

Преди време учените от Харвард са правили подобни опити с протеин от вкаменелите кости на мастодонт, който е живял преди 160 хил. години. Анализът е показал прилика със съвременните слонове.

Четете още: Любопитно
Прочетено: 1,557 пъти Източник на статията: karierist.com | 29.04.2008г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!