Text: -A A +A
Четете още: Любопитно

Новозеландска двойка поиска разрешение от властите да кръсти детето си “4real”, но получи отказ.

Новозеландска двойка поиска разрешение от властите да кръсти детето си “4real”, но получи отказ. Въпросът за кръщаването на новороденото с толкова необичайно име се разгледа от местните власти, които регистрират гражданското състояние. Според представител на тези служби, по-рано новозеланските регистратори трябвало да пресяват само имена, “способни да обидят здравомислещия човек” – като “Сатана” или “Адолф Хитлер” например.

Според чиновниците, въпросът с “4real” изисквал допълнителни размишления, в крайна сметка те отказаха.

Властите мотивирали отказа си със забраната да се използват цифри в човешките имена. Преставител на учреждението заявил, че в момента те опитват да се договорят с родителите и ако до 9 юли семейство Уитън не предложат друго име, детето ще бъде записано просто като Real, цифрата няма да се слага. По законите на Нова Зеландия детето трябва да бъде регистрирано не по-късно от два месеца след раждането.

“4real” е абревиатура от английското “for real” – “наистина”. Според родителите на бебето, те взели решение да го нарекат така, след като видели изображението на плода на екрана на монитора по време на ултразвуков преглед и като така се убедили, че младенецът действително съществува.

Що се отнася до избрания способ на съкращения, то родителите на “истинското” бебе са убедени, че тази абревиатура дава най-ясен и прост начин за написване на името.

Впрочем подобни абревиатури навлязоха не само в музиката, рекламата и- в случая- в регистрите на гражданското състояние в Нова Зеландия. В пловдивски гробища 87 год . мъж почива за вечни времена под плоча, на която е изписано “ 5ко”.

Четете още: Любопитно
Прочетено: 3,140 пъти Източник на статията: bgfactor.org | 25.06.2007г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!