Text: -A A +A
Четете още: Любопитно

Ако ирисът на човека е с повече точки, той сигурно е добър. Браздите говорят за лош характер.

Ако ирисът на човека е с повече точки, той сигурно е добър. Браздите говорят за лош характер.

Шведски учени твърдят, че можеш да разбереш какъв човек стои пред теб просто като погледнеш очите му. Те разработили метод за определяне на качества като добродушие, нервност или импулсивност.

Някои лични особености на човека са заложени генетично в него, казват учените.

За експеримента, замислен от тях, били направени снимки на ириса на участниците, а на самите участници са раздадени анкети с въпроси относно техния характер. След това изследователите изучили всички особености на ириса. Оказало се, че хората, чиито ириси имат повече ямички, са нежни, доброжелателни и доверчиви, докато притежателите на “набраздени” обвивки са по-нервни и импулсивни.

Учените предполагат, че за формирането на характера е отговорен ген PAX6. Този ген контролира процеса на развитие на ириса. Предишните изследвания доказали, че мутацията на този ген води към най-лоша социална адаптация. Групата изследователи, водена от доктор Мат Ларсон, твърди, че тяхната теория се потвърждава- действително хората със сходни характерни особености на очите имат също така сходна реализация в живота.

“Различията между ирисите е своеобразен биомаркер, отразяващ различията между хората”, твърди Ларсон.

Доктор Джордж Фелдман, преподавател по психология в Buckinghamshire Chilterns University College намира този феномен за интересен. “ Проведените проучвания доказват, че някои аспекти от личността са заложени в човека генетично и това е важно – да умееш да “четеш” характера на човека по неговите очи. Удивително е, че това вече е възможно. Изглежда старата пословица “ очите са огледало на душата” всъщност има солидна генетична обосновка.

Доктор Фелдман отбелязва, че изследването ще облекчи значително работата на правоохранителните органи.

Летища като Хитроу, Манчестър, Гетуик вече и без това тестват скенери за очи със цел безопасност. “ Тези знания обаче трябва да се използват внимателно – добавя доктор Фелдман. – Представяте ли си какво ще стане, ако започнат да арестуват хората само заради особеностите на ириса им...”

Четете още: Любопитно
Прочетено: 3,512 пъти Източник на статията: bgfactor.org | 28.03.2007г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!