Text: -A A +A
Четете още: Любопитно

Водачи, говорещи по GSM-и по време на шофиране, попадат средно 4 пъти по-често в ПТП, сочи проучване в САЩ.

Водачи, говорещи по GSM-и по време на шофиране, попадат средно 4 пъти по-често в ПТП, сочи проучване в САЩ.

Проучване на Университета в Юта показва, че шофьорите, които са се качили зад волана в състояние на алкохолно опиянение, управляват по-добре автомобилите си, отколкото водачите, които във време на шофиране говорят по мобилните си телефони (дори когато са използвали hands-free).

По данни на Института за застрахователна информация (Insurance Information Institute) на САЩ, през 2006 година около 60% от шофьорите по американските пътища са имали навик да говорят по мобилните си телефони. Категорично са се въздържали от неприятния навик едва пет на сто от водачите.

Статистиката на пътно-транспортните произшествия за страната през миналата година показва, че водачите, които са разговаряли по телефоните си по време на път, средно четири пъти по-често са попадали в ПТП.

Според данни на Центъра за анализ на рисковете на Университета в Харвард (The Harvard University’s Center for Risk Analysis), през миналата година именно говоренето по телефон по време на шофиране е причината за над 1.5 млн. катастрофи, при които са загинали 2 600 човека, а 570 000 са получили различни травми.

Според друга статистика, при шофиране след употреба на алкохол и/или наркотици са засечени от пътната полиция малко под 1.5 млн. американци.

Най-често в страната карат пияни мъже на възраст между 21 и 34 години. Това е и групата, която е най-малко отзивчива към аргументите срещу шофирането в нетрезво състояние и мероприятията срещу намаляване на това явление на Транспортната администрация (National Highway Traffic Safety Administration) на САЩ.

Четете още: Любопитно
Прочетено: 3,961 пъти Източник на статията: insurance.bg | 04.08.2006г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!