Text: -A A +A
Четете още: Любопитно

Банкнотите и монетите не са толкова опасни и едва ли можем да “пипнем” от тях някой опасен вирус.

Банкнотите и монетите не са толкова опасни и едва ли можем да “пипнем” от тях някой опасен вирус. До този извод е стигнал доктор Френк Врайскуп в своя доклад, огласен на ежегодната конференция на Австралийския институт за хранителни технологии.

Ученият е изучил количеството на микроорганизмите, които се съдържат върху повърхността на банкнотите и монетите. Врайскуп е установил, че монетите са по-безопасни от книжните пари. Средно на квадратен сантиметър той е открил не повече от една, две бактерии, а някои монети са били напълно стерилни.

Врайскуп е предположил, че металите никел, алуминий и бронз, от които се изработват металните пари, са токсични за бактериите. При банкнотите положението е било малко по-различно. Количеството на микробите на квадратен сантиметър е достигало до 10. Ученият е открил такива бактерии като сатфилококи, салмонела и много други, които са устойчиви към антибиотици.

Врайскуп смята да продължи своите изследвания и да установи, дали повърхността на паричните знаци оказва влияние върху микроорганизмите.

Четете още: Любопитно
Прочетено: 4,012 пъти Източник на статията: dariknews.net | 18.07.2006г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!