Text: -A A +A
Четете още: Любопитно

Тригодишната кучка Бела спаси стопанина си диабетик от смърт, като не само постави правилна диагноза на състоянието му, но и повика “Бърза помощ”.

Тригодишната кучка Бела спаси стопанина си диабетик от смърт, като не само постави правилна диагноза на състоянието му, но и повика “Бърза помощ”. Тя успяла да установи, че прилошаването на 34-годишния й стопанин диабетик се дължи на болестта му, благодарение на специалното си обучение и на изключителната си съобразителност.

По този повод Бела, която е от породата бийгъл, стана първото куче, което получи престижната награда на фондацията ВИТА за спасяване на човешки живот. Кевин Уивър чул за асоциация със седалище в Атланта, която обучава кучета на стопани диабетици и решил да прати там двегодишната тогава Бела.

Кучето е обучено да установява нивото на кръвна захар на своя стопанин като го ближе и подушва носа му няколко пъти на ден. Когато нивото на захарта спадне повече от допустимото тя го предупреждава със скимтене или направо го потупва с лапа.

Една сутрин Кевин се събудил с известно неразположение и Бела веднага му сигнализирала, че това е заради колебания в нивото на захар в кръвта. Той обаче не успял да реагира и припаднал. Тогава кучето открило мобилния му телефон и натиснало със зъби бутона, който е програмиран за набиране на “Бърза помощ”. Няколко минути по-късно линейката пристигнала и стопанинът на Бела бил спасен.

Четете още: Любопитно
Прочетено: 3,714 пъти Източник на статията: dariknews.net | 20.06.2006г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!