Text: -A A +A
Четете още: Любопитно

Град за милионери се е заела да прави Швейцария. Властите от кантона Обвалден предлагат невероятни условия за живот на хората с пари, писа в. “Гардиън”.

Град за милионери се е заела да прави Швейцария. Властите от кантона Обвалден предлагат невероятни условия за живот на хората с пари, писа в. “Гардиън”. Богаташите ще живеят в екологично чист район, далече от погледите на “бедняци”.

Срещу проекта веднага скочиха правозащитни организации, които нарекоха идеята “дискриминация”. Според тях така в конфедерацията се насърчава апартейдът от богати над бедни.

Плановете на кантона Обвалден предвиждат да бъдат обособени “специални жилищни зони за милионери”. Местните власти смятат да привлекат заможните хора, като им предложат ниски местни данъци. Милионерите ще плащат тук данъчна тежест за имотите си, която е в пъти по-висока в останалите региони на Швейцария. От което в крайна сметка данъчните приходи на кантона ще паднат рязко, смятат противници на предложението. Те искат да попречат на предложението в кантона Обвалден да бъде вдигната забраната за строителство върху земеделска земя. Точно върху такива имоти трябва да започне строителството на милионерското селище.

Властите предлагат за продажба вили и земя на богаташи, които плащат данъците си в кантона и създават работни места в региона. Офертата включва вила със “слънчево местоположение, с ниски емисии на шум и добри удобства”. Къщите ще бъдат построени върху земя, където обикновено не стъпва човешки крак. Тези терени са недостъпни за обикновените граждани и ако планът се задейства, това ще доведе до обвинения, че местните власти наистина провеждат политика на дискриминация спрямо по-малко заможните жители и възнаграждават богатите.

“Тази специална зона за живот е съвременна форма на апартейда”, заяви министърът на транспорта и околната среда Мориц Льоенберг. Не се ли нагледахме на хора, които избират Швейцария само заради по-ниските данъци, които трябва да плащат тук?, риторично попита той, визирайки богаташи като бившия автомобилен състезател Михаел Шумахер. Пилотът избра да живее в Страната на шоколада, за да плаща по-ниски данъци.

Според други противници на проекта с привличането на хипербогаташи в един регион се нарушава балансът между общностите. Спорната идея най-вероятно ще бъде подложена на референдум в Обвалден. Той ще се проведе до края на тази година. Фермери и представители на Зелената партия скочиха срещу проекта, но местните власти продължават да смятат, че хората с повече пари трябва да имат възможност за по-голям избор.

“Швейцарските железници предлагат места първа класа, които са по-удобни и с повече пространство”, каза финансовият директор на кантона Ханс Валиман. “Влаковете предлагат и места втори клас, където има по-малко място, но пътниците плащат половината от сумата на билета за първа. Толкова ли е несправедливо това?, допълни той. Кантонът Обвалден вече намали местните данъци с една четвърт преди три години. Тогава корпоративният данък падна до 6,6%, а местният данък върху доходите – до 1,8%. Това стана на референдум, подкрепен от 90% от жителите на кантона. Тук бе въведен плосък данък върху доходите, който облага с еднаква ставка и милионера, и чистача на тоалетната.

Промените в данъчните правила доведоха до откриването на над 400 нови фирми в региона, но на практика не увеличиха работните места, нито пък стимулираха потреблението в региона. Голяма част от фирмите просто се превърнаха в тип пощенски кутии., рефе

Четете още: Любопитно
Прочетено: 1,889 пъти Източник на статията: standartnews.com | 22.07.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!