Text: -A A +A

Български блогър е купил личните данни на 1.1 млн. потребители ба Фейсбук за 5 долара.

Фото: Портал Кариерист

В пакета влизат имената, никовете и електронните пощи на хората, пише електронното издание Венчърбийт.

Богомил Шопов купил данните от Гигбъкс - уебсайт, който предлага подобни услуги. Там човек може да се натъкне на предложение от набавяне на 1000 фена във Фейсбук за 10 долара до това как да направи големи печалби в социалните мрежи. Според офертата, която си харесал Шопов, данните, които купил, били на потребители на Фейсбук от САЩ, Великобритания, Канада и Европа.

Информацията за хората изтекла, след като потребител използвал приложение във Фейсбук. В офертата се отбелязва също, че информацията е проверена и в нея няма неактивни или дублиращи се профили, пише Венчърбийт. Шопов твърди, че е проверил лично тези имейли и установил, че много от тях не били публично достъпни в профила на потребителя.

Очевидно става въпрос за опит за сваляне на данни от социалната мрежа и ние водим разследване, заявява Фейсбук в отговор до електронното издание Венчърбийт.

Шопов пък казал, че от Фейсбук му се обадили и поискали разговорът да остане конфиденциален. Те поискали също той да махне данните от блога си, да им ги изпрати и да им даде уебсайта, от който ги е купил. Фейсбук са поискали и всички транзакции, и системата на заплащане.От социалната мрежа помолили българина да не говори за това, докато тече разследването.

Прочетено: 570 пъти Източник на статията: standartnews.com | 29.10.2012г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!