Text: -A A +A
Четете още: Наука и технологии

Генетичен тест, състоял се в САЩ, може би ще стане причина за преразглеждане на историята на човечеството.

Фото: microsoft

При провеждането му учените направили изненадващо откритие – те попаднали на Y-хромозома, която е почти два пъти по-стара от най-древните представители на съвременния човешки вид. Това съобщава New Scientist, базирайки се на изследване, публикувано в American Journal of Human Genetics.

Носител на уникалната хромозома бил неотдавна починалият афроамериканец Алберт Пери, живял в Южна Каролина. Преди няколко години една от роднините му предала негови образци за ДНК изследване на компанията Family Tree DNA.

Известно е, че всички мъже наследяват Y-хромозома по мъжка линия, като общият за всички тях прародител – „генетичният Адам“, е живял преди 60-140 000 години.

Единствено Y-хромозомата при Пери се оказала уникална. Тя изобщо не се вписала в общото генетично дърво – за нея не се намерили нито предци, нито потомци.

Майкъл Хамър от университета в Аризона разбрал за случая и започнал да търси във всички известни бази от данни. Усилията му обаче довели до обезкуражаващ резултат – Пери не бил потомък на „генетичния Адам“. Неговата Y-хромозома била на около 338 000 години. Шокиращото е, че най-известните древни останки на човек от съвременния вид се отнасят към значително по-скорошен период – отпреди 195 000 години.

В хода на продължилите след това изследвания Хамър и неговите колеги успели да открият родственици на Y-хромозомата на Пери в една от африканските бази от данни. Сходни хромозоми били открити при 11 мъже, живеещи в отдалечено селце в Камерун.

По мнението на учените казусът „Пери“ означава, че в зората на своята история хората от съвременния вид са се кръстосвали с друга, неизвестна популация хора, която след това почти напълно е изчезнала.

Изследователите смятат, че е необходимо да бъдат проведени нови генетични изследвания на хората, живеещи на юг от Сахара. Възможно е специалистите да се натъкнат на нови генетични находки, които да направят историята на човечеството още по-объркана.

Четете още: Наука и технологии
Прочетено: 2,314 пъти Източник на статията: actualno.com | 07.03.2013г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!