Text: -A A +A
Четете още: Любопитно

Гръмотевиците падат най-често в коприва, но когато се случи да пронижат човек, в 80% от случаите става дума за мъже, показва американско изследване.

Фото: microsoft

Макар да се твърди, че шансът да спечелите от тотото е по-голям от това да ви удари гръм, хиляди хора на година умират именно в резултат на подобен лош късмет. Независимо дали сте на улицата или на терасата у дома, шансът да ви удари гръм се оценява на 1: 30 000, посочва БГНЕС.

Изследването е дело на Американската национална агенция по метеорология и то се основава на анализ на проучвания в последните шест години. В този период са регистрирани 238 смъртни случаи от гръм в САЩ, като най-често това се случва по време на риболов - в 11% от случаите.

Често подобни нещастни случаи стават и на къмпинг, по време на плаване с лодка, при игра на футбол, на плажа, при работа на полето, при каране на мотоциклет. Още по-интересна е статистиката за това какъв процент от мъжете и жените стават жертва на гръм. От изследваните 238 случая станало ясно, че 82% от жертвите са мъже, а само 18% са жени.

Учените смятат, че причината статистиката да е толкова лоша за мъжете, е фактът, че те често имат потребност да се показват силни и не се съобразяват с предупрежденията за опасност от удар от гръм. Това се отнася най-вече за спортните дейности, при които мъжете продължават играта, дори когато ситуацията е много опасна.

Четете още: Любопитно
Прочетено: 2,061 пъти Източник на статията: dariknews.bg | 28.06.2013г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!