Text: -A A +A
Четете още: Любопитно

Номинация на 10 места по света, които ще оцелеят в петък, 21.12.2012 г. Тогава, според маите, трябва да настъпи краят на света.

Фото: stock.xchng

Британският в. "Дейли Телеграф" номинира 10 места по света, които ще оцелеят в петък, 21.12.2012 г. Тогава, според маите, трябва да настъпи краят на света.

1. Бугараш, Франция.

Малкото френско градче със 176 жители, скрито в Пиренеите, в последните медеци получи светован популярност заради твърденията, че ще бъде единственото оцеляло място след края на света. Причините остават доста неясни. Според движението "Наука за новата ера", то представлява "гараж за извънземните", където те очакват деня, в който ще напуснат Земята, вземайки със себе си известен брой късметлии от човешкия род. Точно така. В опит да избягнат потопа – но не от вода, а от откачалки от цял свят – местните власти забраниха достъпа до планината, както и прелитането на частни самолети.

2. Шириндже, Турция.

Твърди се, че ако се намирате в иначе съвсем незабележимото селце в Турция, ще преживеете апокалипсиса. Шириндже се счита за недосегаемо, защото е родно място на гръцката богиня Артемида, а също така е мястото, където майката на Исус се възнесла към небето. Не много убедително доказателство, но достатъчно да окуражи местните хотелиери да вдигнат цените си цели двайсет пъти за месец декември.

3. Шахтата Келведон.

По време на Студената война, шахтата Келведон в Есекс, построена под незабележимо бунгало е трябвало да предпази хората от ядрен армагедон. Забавна табела на бунгалото гласи: "Секретен ядрен бункер". Подземният бункер се намира на цели 38 метра под земята и има място за 600 души зад бронирани врати.

4. Правителствените военни стаи.

Това е подземен комплекс, който е приютявал Британския команден център по време на Втората световна война. Има предпазен петслоен обръч от бетон. Днес всеки петък тук са разрешени посещенията. Случайно или не – 21-ви се пада петък.

5. Пещерата Крубера, Грузия.

С дълбочина от 2 191 метра, Крубера, позната още като Вороня – е най-дълбоката пещера в света. Тя бе открита през 1960 г. и е единствената позната пещера с дълбочина над 2000 метра. Какво може да ви навреди на такава дълбочина? За съжаление не се препоръчва за аматьори.

6. Катакомбите на Париж.

Струва ли си да оцелявате, ако ще трябва да го направите в тази гнусна бърлога? Този подземен град е приютил останките на 6 милиона души, а тунелите и залите му са с дължина 280 километра. Подобни катакомби има и в Рим и Палермо.

7. Боливийското плато.

Ако цивилизацията ще загине от катастрофални климатични изменения, топене на ледовете и повишаване на нивото на световния океан, трябва да потърсите място, неуязвимо от наводнения. Хималаите също стават, макар че е малко студено там. По-добър вариант са боливийското плато, най-високите плата след Тибет. То се простира на 3,750 метра височина, а следапокалиптичната ви храна сама ще долита във вида на фламинго.

8. Грийнбриър, Вирджиния.

През 1950 г. правителството на САЩ е построило подземно убежище под “Грийнбриър”, хотел в Западна Вирджиния. Било е направено с цел да приюти правителството в случай на ядрена заплаха. Бункерът обаче никога не е бил използван, с изключение на гостите на хотела, които са свободни да го разглеждат.

9. Тунелите Дракелоу, Уорчестър.

Тези тунели се намират под парка Кингсфърд Каунти. Те се простират на 3,5 мили и навремето са помещавали цели общежития, складове, работилници, електрическо оборудване, тоалетни, офиси, а също така и оборудвано студио за ВВС. Обектът е закрит през деветдесетте и сега също е посещаван от туристи.

10. Африка.

Ако се стигне до "Утрешния ден" тази седмица (има се предвид цунами, земетресения или разпукване на земната кора), няма по-сигурен континент от Африка. Тя има най-малко земни разломи и почти няма вулкани. Ще трябва да изберете малко по-голяма височина, така че изберете Лесото или Етиопските планини.

Четете още: Любопитно
Прочетено: 612 пъти Източник на статията: standartnews.com | 18.12.2012г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!