Text: -A A +A
Четете още: Наука и технологии

За периода 2007 – 2012 година България ще се превърне в лидер сред страните на Балканския полуостров с 20,5% ръст на пазара за информационни технологии, обхващащ, услуги, софтуер, системи, съ

За периода 2007 – 2012 година България ще се превърне в лидер сред страните на Балканския полуостров с 20,5% ръст на пазара за информационни технологии, обхващащ, услуги, софтуер, системи, съхранение на данни, периферия, мрежово оборудване. Това сочат прогнозите на компанията за пазарни анализи IDC. Основни фактори, влияещи върху пазара, са икономическият растеж от средно 5% за региона, курсът на долара и по-високата покупателна способност на населението в последните години. Специално за България се очаква влияние да окаже и спирането на част от еврофондовете, което ще се усети по-осезаемо в търговията със софтуер и не толкова много на хардуер пазара, каза управителят на компанията Нели Вачева.

След България се нарежда Румъния, където прогнозите за ръст в сферата са за 18,5%, следвана от Сърбия и Турция с 13,7%. За всички страни от региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) очакванията са за 15% растеж до 2012 година.
Според анализаторската компания в различните страни разпределението на продуктовите категории се обуславя от зрелостта на пазара, пише вестник “Класа”. У нас 12% от общия обем в сегмента се заема от IT услугите, което се счита за “златна среда”, сравнено с останалите държави от региона, обясни Вачева. В другите страни процентът по този показател варира между 10 и 15, като изключение прави единствено Гърция с 24%.

Според IDC 2008 година се очертава да бъде по-успешна както за пазара на принтери, така и за PC пазара в сравнение с 2007 г. Отчита се и увеличение в продажбите на лаптопи. Изключение прави единствено Сърбия, където през миналата година се наблюдава обратна тенденция – по-голямо търсене на настолни компютри (почти 70%) в сравнение с преносими (близо 60%). У нас през настоящата и миналата година има голямо покачване на сделките с преносими компютри, като изпреварваме дори някои от страните от Западна Европа с над 100% ръст, докато търсенето на стационарни компютри е нараснало едва с около 7%.

През 2007 година за първи път у нас продажбите на лаптопи надхвърлят тези на стационарни компютри. За ЦИЕ като цяло делът възлиза на около 80%, а на стационарните компютри – 5%. У нас, както и в ЦИЕ обединяващата пренос на глас, видео и данни услуга Triple play става все по-популярна, а на Интернет пазара като цяло най-динамичен ръст отбелязва приложението Broadband, сочи още докладът.

Четете още: Наука и технологии
Прочетено: 2,068 пъти Източник на статията: news24.bg | 30.08.2008г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!


Коментари

Tova sa palni gluposti.


Добави коментар