Text: -A A +A
Четете още: Свят

Наистина ли проститутките печелят толкова много?

[АРХИВ]

Наистина ли проститутките печелят толкова много?

Американските автори Стивън Левит и Судхир Венкатеш отговарят положително на този въпрос в своето ново изследване на уличната проституция: $25-35 на час при 12-часова работна седмица. Повечето имат и допълнителни доходи като детегледачки например, но за това им плащат до 25% по-малко.

Икономистите и по-рано са се опитвали да обяснят високите заработки за този неквалифициран труд, отбелязва руският седмичник Smart money. Според Лина Едлунд и Евелин Корн, авторки на „Теория на проституцията“, работещите в сектора на секс услугите получават компенсация за това, че професията им ги лишава от възможността за нормален семеен живот и отглеждане на деца. Левит и Венкатеш сочат и друга причина: работата на улицата е свързана с високи рискове и затова трябва да се възнаграждава както и другите опасни професии.

Изследване в Колорадо спрингс е показало, че рискът от смърт при проститутките е 1,9 пъти по-висок, отколкото при средния американец, във всеки момент от живота им, а по време на професионални занимания – 5,9 пъти по-голям. За сравнение: рискът от смърт на работниците в производства, определяни като вредни, е 1,1 пъти по-голям от средностатистическия.

Изследователи от университетите в Мичиган и Мелбърн са интервюирали 3000 проститутки от Еквадор и 1100 от Мексико и стигнали до извода, че тяхната „премия“ е 32-36% по-висока от което и друго занятие, на което биха могли да се посветят като жени.

Пазар като пазар, отчитат икономистите. Левит и Венкатеш дори са се постарали да измерят еластичността на цените и предложенията на този пазар. При предсказуемото увеличение на търсенето на този вид услуги в празничния Ден на независимостта обемът им нараснал с 60% за сметка на интензификация на труда и приток на нови кадри. В същото време обаче цените този ден нараснали едва с 30%.

Левит често прави паралел в своята Freeconomy с работата на своя баща – лекар, известен специалист по стомашни болести. „Ако не можеш да се конкурираш при общите условия, намери за себе си ниша, в която никой не иска да работи“, учил своите студенти Левит старши. Да се правят такива паралели по отношение на нелегалния пазар на секс услугите обаче не е много честно. За рисковете, на които са изложени проститутките се знае много повече, отколкото за рисковете при миньорите. Но щяхте ли да четете този текст, ако беше за миньори?

Четете още: Свят
Прочетено: 510 пъти Източник на статията: insurance.bg | 10.02.2008г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!