Text: -A A +A
Четете още: САЩ, Свят

364 пъти по-големи заплати са получили през 2006 г. топмениджърите в САЩ в сравнение със средностатистическите работници в страната.

[АРХИВ]

364 пъти по-големи заплати са получили през 2006 г. топмениджърите в САЩ в сравнение със средностатистическите работници в страната. През миналата година средното възнаграждение на управляващите директори в 500-те най-големи компании на САЩ според класацията на сп. Fortune (с включени бонуси и компенсации) е било 10,8 млн. долара.

Това сочат резултатите от изследване на Института за политически изследвания (Institute for Policy Studies), съобщи Washington ProFile, цитиран от Newsru.com.

Според доклада, средностатистическият топмениджър получава от компанията-работодател 1,3 млн. долара под формата на вноски в личната им пенсионна сметка. За сравнение, обикновеното американско семейство, притежаващо общ бюджет, през 2006 г. е успяло да спести 3775 долара.

От 1980 г. насам разликата в доходите на висшите мениджъри и на обикновените граждани непрекъснато се увеличава. Тогава заплатата на директорите в най-големите корпорации е превишавала заплатата на средностатистическия американец 70 пъти. За последните 10 години възнагражденията на първите са се увеличили с 45 процента, а на вторите – само с 7 на сто.

20-те най-високоплатени топмениджъри на американски корпорации получават 38 пъти повече пари от 20-те най-високоплатени ръководители на нетърговски организации и 204 пъти повече от 20-те генерали и адмирали на САЩ с най-висок чин, сочат данни от анализа.

Разликата между най-високоплатените предприемачи в САЩ и в Европа пък е три пъти в полза на американците.

Четете още: САЩ, Свят
Прочетено: 658 пъти Източник на статията: lev.bg | 05.10.2007г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!