Text: -A A +A
Четете още: Свят

Липсата на качествена работна ръка ще тежи на бившите комунистически страни, сочи доклад на Световната банка.

[АРХИВ]

След преминаването към пазарна икономика основният проблем за бившите комунистически страни беше високата безработица. Сега обаче в тези страни започва да се усеща липса на квалифициран персонал, сочи доклад на световната банка, цитиран от Франс прес.

Тази тенденция представлява значителен обрат, защото само преди няколко години в тези държави имаше достатъчно хора, но нямаше работа. Сега ситуацията е различна.

Преструктурирането на икономиките на източноевропейските държави е почти извършено и не се налага масово закриване на работни места, за да се достигне равнището на конкурентоспособност на развитите страни. Вместо това се увеличава производството и съответно персоналът, твърди основният автор на доклада икономистът Ян Рутковски.

Десетте посткомунистически страни на ЕС ще трябва да извършат значителни реформи, за да отговорят на повишените пазарни изисквания за работната сила. От недостиг на квалифициран труд страдат най-вече Литва, Латвия, Полша, Чехия, Румъния и Унгария. За тези страни Световната банка препоръчва да намалят възможностите за предсрочно пенсиониране и да инвестират повече в образователните системи. Отварянето на пазара на труда за чуждестранни работници също би спомогнало за решаването на проблема, сочи докладът.

Четете още: Свят
Прочетено: 544 пъти Източник на статията: ipo.bg | 29.09.2007г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!