Text: -A A +A
Четете още: Свят

Населението по света ще продължи да застарява, прогнозира американското бюро за преброяване.

[АРХИВ]

Населението по света ще продължи да застарява, прогнозира американското бюро за преброяване. Броят на хората над 65 години в цял свят ще се утрои до 2050 г., показват данните, цитирани от ИТАР-ТАСС.

Според изследването броят на възрастните хора на планетата в момента е 516 милиона души, а в средата на 21 век броят им ще достигне 1,53 милиарда души. Почти пет пъти ще се увеличи броят на хората над 85 години – от 40 милиона души в момента до 219 милиона души през следващите 30 години. Две трети от възрастните хора, повечето от които са от развитите страни, ще бъдат жени.

Експертите отбелязват, че “най-старият” според възрастта на населението регион в света ще остане Европа, където през 2050 г. 30 процента от населението ще се състои от хора над 65 години. От друга страна “най-младият” регион ще бъде Африка на юг от Сахара заради високата раждаемост и високата смъртност, допълва БТА.

Според статистиките в четири страни в света – Германия, Италия, Япония и Монако – хората над 65 години вече представляват над 20 процента от населението.

Специалистите твърдят, че застаряването на населението в световен план ще създаде редица трудности за обществото, семейството и системата на здравеопазването.

Четете още: Свят
Прочетено: 381 пъти Източник на статията: standartnews.com | 28.06.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!