Text: -A A +A
Четете още: Свят

Повече от половината работна ръка в световен мащаб не разполагат със сигурна работа, като тенденцията е за влошаване на положението, сочат данни на Организацията за икономическо сътрудничество и ра

[АРХИВ]

Повече от половината работна ръка в световен мащаб не разполагат със сигурна работа, като тенденцията е за влошаване на положението, сочат данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Големият брой работници в сивата икономика ще се отрази пагубно на бедните страни.

Анализаторите от ОИСР твърдят, че в момента 1.8 млрд. души получават възнагражденията си под масата. От организацията предупреждават, че до 2020 г. броят им ще скочи до 2/3 от работещите.

В Южна и Централна Африка 75% от заетите извън аграрният сектор работят нелегално. Подобна е ситуацията в Южна Азия, а в Латинска Америка половината от служителите не получават каквито и да било осигуровки. Ако се вземе предвид и селското стопанство, то данните придобиват още по-мрачен вид. Финансовата криза оставя без работа милиони хора в развиващите се страни. Поради липса на добре развити механизми за защита при безработица тези хора са принудени да влязат в сивия сектор, където получават по-малко и са изложени на по-голям риск, констатират от ОИСР.

Факти

- 700 млн. от заетите в сивия сектор живеят под прага на бедността – 1.25 USD на ден.

- 1.2 млрд. заработват по малко от 2 USD на ден

- Бурният растеж на страни като Индия, Китай и Бразилия е съпътстван с нарастване на нискоквалифицирания труд

- Страните от Г-20 поеха ангажимента да пренасочват повече ресурси към бедните страни и да осигурят стабилен ръст на заетостта

Четете още: Свят
Прочетено: 493 пъти Източник на статията: pari.bg | 08.04.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!