Text: -A A +A
Четете още: Свят

Американският Конгрес одобри изразходването на 155 млрд.

[АРХИВ]

Американският Конгрес одобри изразходването на 155 млрд. долара за създаването на нови работни места, в подкрепа на усилията на Белия дом да се пребори с негативното влияние на най-тежката рецесия в страната от 30-те години на XX в. насам.

Отпускането на средствата бе гласувано с 217 гласа “за”, срещу 212 “против” в Палатата на представителите. Разходването им ще отиде както за създаване на нови работни места, така за да се предотврати съкращаването най-вече на учители, полицаи и други професионалисти от държавния сектор, съобщи БГНЕС.
Очаква се Сенатът да препотвърди одобрението Палатата на представителите в началото на идната година.

Администрацията на Барак Обама има амбициозната цел да редуцира безработицата с 10% до ноември 2010 г., когато ще се проведат избори за Конгреса.

Междувременно американският президент се обяви против повишаването на данъците и намаляването на държавните разходи през следващата година. Подобни действия, според Обама, ще бъдат погрешни в момент, когато американската икономика още не е излязла напълно от рецедията и е “все още крехка”.

“Това от което се нуждаем, е да определим посоката в средносрочен и дългосрочен план, като приоритетно за страната е намаляването на бюджетния дефицит и вътрешния дълг. Задача номер едно е да върнем икономиката “обратно на пистата”, и мисля, че до момента се справяме успешно, отдалечавайки се от катастрофата”, каза Обама в интервю за ABC News.

В този ред на мисли американският президент сподели, че очаква “добър” икономически растеж за последното тримесечие на изтичащата 2009 година.

Четете още: Свят
Прочетено: 379 пъти Източник на статията: standartnews.bg | 17.12.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!