Text: -A A +A
Четете още: Свят

Челните места заемат мениджърите от богатите на петрол и освободени от данъци държави като Саудитска Арабия или Обединените Арабски емирства.

[АРХИВ]

Челните места заемат мениджърите от богатите на петрол и освободени от данъци държави като Саудитска Арабия или Обединените Арабски емирства. В световен мащаб те разполагат с най-големи покупателни възможности със среден доход от около 220 хиляди долара.

„Работодателите от този регион залагат повече на твърдото заплащане, отколкото на зависимите от постиженията модели на възнаграждение” , казват Андреас Шмелцер и Патрик Гутман, старши консултанти в „Хай Груп”.

На базата на традиционното високото заплащане на мениджърите и ниските данъчни ставки Хонконг заема третото място в списъка. Бързо развиващите се страни са тези, които определят новия ландшафт и в областта на заплащането.

Горната средна част е доминирана преди всичко от държавите в Централна и Източна Европа. От голямото търсене на опитни ръководни кадри и нарастващата мобилност следва, че структурите на заплащане ще се запазят на същото ниво и в бъдеще.

Германия заема 19 място с покупателна способност, възлизаща средно на 122 427 долара. „Доходите на мениджърите във Федералната република са относително високи в световен мащаб” , посочва Патрик Гутман. Той изтъква и че Полша, превърнала се междувременно в класическа „страна на вноса”, в която получилите образованието си на Запад мениджъри имат своята цена, е достигнала до 11-та позиция – със среден доход от 128 537 долара.

Австрия е на 23-то място със 112 906 долара. На базата на ниските данъци и традиционно високото ниво на заплащане Швейцария получава 13-то място, Испания, където разходите за издръжка със сравнително по-ниски, е на 12-та позиция.

Норвегия, Швеция и Финландия заемат местата от 44 до 46-то. „Държавната система на социална сигурност е свързана, наистина, с високи разходи за издръжка. Но тези страни предлагат и социални услуги, образование и здравеопазване на изключително високо равнище”, посочва Андреас Шмелцер. Със стремителния си икономически растеж Китай се класира на 14-то място, докато Индия, която се развива почти толкова бързо, е едва на 36-та позиция. Индия печели от многото добре образовани, говорещи английски таланти. Нивото на заплащане изобщо не зависи от международната конкуренция. Но и тук заплатите на мениджърите растат с около 15-20 процента годишно, така че определено през следващата година страната ще излезе на по-предно място.

Проучването на „Хай Груп” показва, че днес заплатите на мениджърите зависят от международната конкуренция. „Предприятията оперират в едно много напрегнато, открито глобално пространство, при което на мениджърите в бързо развиващите се страни се плащат по-високи възнаграждения, отколкото на тези в утвърдените индустриални нации. Именно поради това тези места са толкова привлекателни за ръководните кадри”, обобщават Патрик Гутман и Андреас Шмелцер.(БГНЕС)

Четете още: Свят
Прочетено: 446 пъти Източник на статията: lev.bg | 24.07.2007г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!