Text: -A A +A
Четете още: Свят

България е на 54-то място сред 121 страни, обхванати в класация за степента на мир и спокойствие

[АРХИВ]

България е на 54-то място сред 121 страни, обхванати в класация за степента на мир и спокойствие, съобщават Франс прес и британският вестник “Гардиън”.

Норвегия е на първо място в публикувания Глобален индекс на мира, изготвен от “Икономист интелиджънс юнит” (част от групата “Икономист”). В челната десетка са Нова Зеландия, Дания, Ирландия, Япония, Финландия, Швеция, Канада, Португалия и Австрия.

Най-размирната държава е Ирак, който заема последното 121-о място. В незавидната последна десетка влизат Ангола /112-а/, Кот д’Ивоар, Ливан, Пакистан, Колумбия, Нигерия, Русия, Израел и Судан /120-и/.

Повечето европейски страни са в първата половина на класацията, но Съединените щати са чак 96-и. Любопитното е, че САЩ делят незавидното място с Иран. Британският вестник “Гардиън” отбелязва, че двете страни най-накрая са намерили нещо общо помежду си.

От западноевропейските държави на най-задна позиция – едва 49-а, е Великобритания, която от целия континент изпреварва само балканските страни.

Глобалният индекс на мира е изготвен въз основа на показатели като равнището на насилие, влиянието на организирана престъпност, зачитането на човешките права, военните разходи и отношенията със съседите. Класацията не обхваща всички страни по света, тъй като някои са твърде малки, а други като Афганистан и Демократична република Конго – прекалено хаотични, за да предоставят надеждни данни.

Проучването е поръчано от австралийския експерт в информационните технологии Стив Килъли и има подкрепата на няколко нобелови лауреати – Далай Лама, Дезмънд Туту, Джими Картър и Джоузеф Стиглиц.

Проучването показва, че държавите, които се отличават със стабилност, имат малка територия и принадлежат към регионални обединения като 27-те от Европейския съюз, са сред най-спокойните. Друг извод е, че равнището на доходите и степента на образованост на населението са от решаващо значение за спокойния живот.

Килъли е убеден, че търговията и икономиката играят ключова роля за спокойствието и стабилността, тъй като те зависи от благосъстоянието на държавите. Благодарение на географското си положение, островните държави по правило заемат предни места в класацията.

Четете още: Свят
Прочетено: 379 пъти Източник на статията: dariknews.net | 31.05.2007г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!