Text: -A A +A
Четете още: Китай, Свят

Бившият директор на Управлението за контрол на храните и лекарствата одобрявал опасни за живота продукти срещу пари.

[АРХИВ]

Одобрените от него токсични и некачествени лекарства и храни са станали причина за смъртта на няколко десетки души в периода 1998-2005 г.

В Китай за взимане на подкупи срещу издаването на лицензи и оказването на користна подкрепа на редица компании, бе осъден на смърт бившият директор на Националното управление за контрол над храните и лекарствата, Женг Сяою (Zheng Xiaoyu), съобщава Reuters, цитирайки информация на местната осведомителна агенция Xinhua.

Сяою бе признат за виновен по обвиненията в корупция и неизпълнение на служебните си задължения. Той получи смъртната присъда по първата точка от обвинението, а по втората бе осъден на още 7 години затвор. Освен това ексдиректорът на Управлението за контрол над храните и лекарствата бе лишен доживот от всякакви политически права, а цялото му имущество ще бъде конфискувано в полза на държавата.

Необичайно тежката и строга присъда се възприема като последен опит от страна на властите да се справят със скандалите, свързани с продажбата на опасни за живота храни и лекарства. “Женг би трябвало да използва властта, дадена му от държавата и народа, отговорно и честно, но вместо това е пренебрегнал техните жизненоважни интереси… за сметка на получените от него подкупи. Действията му са застрашили живота и здравето на хората и са имали изключително негативно обществено влияние”, се посочва в мотивите към присъдата на 1-ви Междинен народен градски съд на Пекин. Обявената смъртна присъда подлежи на обжалване.

62-годишният Женг Сяою, който е роден в югоизточната провинция Фуджиян, оглавява Управлението за контрол над храните и лекарствата от създаването й през 1998 г. до 2005 г., след като постепенно израства в йерархията на управление на няколко държавни фармацевтични компании. По-рано тази година Сяою беше изключен от Комунистическата партия, след като следователите разкриха, че той е злоупотребявал с пълномощията си, с цел получаването на подкупи и незаконни печалби от производителите на лекарства. Доказаните подкупи от 8 компании, включващи подаръци и пари в брой на стойност около 6,5 млн. юана ($ 850 000), били давани лично на директора, или на неговата съпруга и син.

По време на управлението на Женг, в резултат на консумацията на некачествени храни и лекарства, одобрени от Управлението след подкуп, в Китай са загинали няколко десетки души. При един от най-тежките подобни случаи през 2004 г., най-малко 13 бебета в провинция Анхуй загинали от недохранване, след като били захранвани с фалшиво сухо мляко без никаква хранителна стойност.

Четете още: Китай, Свят
Прочетено: 439 пъти Източник на статията: bgfactor.org | 30.05.2007г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!