Text: -A A +A
Четете още: САЩ, Свят

В същото време 7 на сто от анкетираните са заявили, че са получавали безплатни билети за посещения на културни и спортни прояви.

[АРХИВ]

Девет от всеки десет американски лекари получават от фармацевтичните компании възнаграждения под една или друга форма. Това сочат данните от анонимна анкета, проведена сред 1662-ма лекари, публикувана в четвъртък в медицинското списание New England Journal of Medicine.

Най-разпространени форми на възнаграждение е посещението в ресторант за сметка на дадена компания, както и безплатното предоставяне на мостри на нови медикаменти.

Освен това нерядко бонуси се изплащат кеш като компенсация за разходите по абонамент на дадено специализирано медицинско издание или участие в научна конференция.

Според медиците, участвали в анкетата, през последните години се забелязва активизиране на бизнеса на фармацевтичните компании по предлагането на нови лекарствени форми, което води до логичното засилване на лобирането сред лекарското съсловие.

Като цяло 94 на сто от анкетираните са заявили, че охотно приемат подаръци от представители на фармацевтичните компании под формата на нови медикаменти или пари.

През 2002 година Асоциацията на медицинските лаборатории за разработване на лекарства и фармацевтите разработи система от правила, според която размерът на еднократните възнаграждения на лекарите не може да надхвърля $100 еднократно, като при това не се допуска представянето на бонуси, които нямат нищо общо с медицинската практика.

В същото време 7% от анкетираните са заявили, че са получавали безплатни билети за посещения на културни и спортни прояви.

Четете още: САЩ, Свят
Прочетено: 506 пъти Източник на статията: insurance.bg | 28.04.2007г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!