Text: -A A +A
Четете още: САЩ, Свят

Американските социолoзи, работещи по проекта GSS (General Social Survey), проучиха мнението на 27 000 свои съграждани

[АРХИВ]

Американските социолoзи, работещи по проекта GSS (General Social Survey), проучиха мнението на 27 000 свои съграждани, за да определят кои професии носят най-голямо удовлетворение от работата, и кои от тях правят хората най-щастливи, съобщава Live Science. “Повечето от най-удовлетворяващите професии са свързани с грижа или защита на други хора, с преподаване или творческа конкуренция”, посочва директорът на проекта GSS Том Смит (Tom Smith).

47% от всички запитани отговорили, че са удовлетворени от работата, която вършат, а 33% се обявили за “много щастливи” на работното си място.

Оказва се, че най-голямо удовлетворение носи професията на свещенослужителите – доволни от резултатите от труда си са 87% от американските свещеници. Второто място в Топ 10 е за пожарникарите с 80%, а трети са физиотерапевтите със 78%.

След тях следват писателите (74%) и преподавателите, занимаващи се с обучението на хора със специфични нужди като умствено изостанали или инвалиди (70%). Шестата позиция е за обикновените учители (69%), а седмата за администраторите на учебните заведения (68%). Десетката се допълва от художниците и скулпторите (67%), психолозите (67%) и хората, предоставящи услуги в сферата на безопасността и финансите (65%).

Около 50% удовлетворение от работата си отбелязват полрицаите, медицинските сестри, счетоводителите и журналистите.

Що се отнася до щастието, което им носи работата, първи отново са свещениците, следвани от пожарникарите, домакините и икономите, архитектите, автомонтьорите, педагозите, актьорите и режисьорите, както и специалистите в областта на науката и технологиите.

Що се отнася до най-неприятните професии, най-недоволни от работата си са общите работници (21%), продавачите на дрехи (24%), опаковчиците (24%), кухненския персонал (24%), покривните строители (25%), касиерите (25%), продавачите на мебели (25%), барманите (26%), товарните работници (26%) и сервитьорите (27%).

Изводите от изследването са, че най-щастлив би бил свещеник-пожарникар. Ако не отговаряте на изискванията за тази комбинация, ако ще започвате работа в САЩ можете да станете учител, но не забравяйте, че в американските училища често се стреля. Единственото, което не трябва да забравяте, че там и навсякъде другаде привлекателната външност води до по-висока заплата ;)

Четете още: САЩ, Свят
Прочетено: 482 пъти Източник на статията: bgfactor.org | 28.04.2007г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!