Text: -A A +A
Четете още: Свят

Протест срещу решението на българското правителство да събира здравни осигуровки от българите в чужбина организираха вчера сънародниците ни зад граница.

[АРХИВ]

Демонстрацията се състоя пред постоянното представителство на България в ЕС в Брюксел. Във всички цивилизовани държави по света здравните осигуровки се плащат по местоживеене, а не по гражданство, изтъкват българите.

Системата за събиране на здравни осигуровки, въведена от българското правителство, е без прецедент в ЕС и единствено благодарение на присъединяването на България бе отменена в последния момент, заяви Илия Манолов, който живее в Дюселдорф. Въпреки това всички българи, пребивавали в чужбина в периода 2000-2007 г. и избрали личен лекар преди напускането на България, остават длъжници за услуги, които не са ползвали, допълва той.

Манолов припомня, че изборът на личен лекар беше задължение на всеки осигуряващ се у нас гражданин и че след тримесечно неплащане на здравни вноски осигуряването от страна на здравната каса се прекратява. “Следователно българите, напуснали родината си, не са избрали личен лекар с тайното желание да посещават страната само за здравен туризъм, както някои политици в България смятат.

Първо, изборът на личен лекар беше задължителен, и второ, след тримесечно неплащане на вноски напусналият България не може да ползва услугите на здравната каса в нея”, обяснява сънародникът ни в чужбина.

Четете още: Свят
Прочетено: 380 пъти Източник на статията: insurance.bg | 30.01.2007г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!