Text: -A A +A
Четете още: Свят

Трийсет и седем годишен търговец на електроуреди е най-богатият китайски бизнесмен, според обявената класация на списание Форбс

[АРХИВ]

Трийсет и седем годишен търговец на електроуреди е най-богатият китайски бизнесмен, според обявената класация на списание “Форбс”.

Една четвърт от 400-те китайци, включени в списъка за тази година, са под 40-годишна възраст.

“Форбс” публикува листата в момент, когато някои от най-богатите китайски бизнесмени са замесени в скандали. Предприемач от сектора на недвижимите имоти, които заемаше 16-то място в миналогодишния списък, миналия месец бе арестуван по обвинения в корупция.

Състоянието на най-богатия бизнесмен в Китай – Уон Куоню, който е основател на компанията Гоме ъплайънсиз (Gome Appliances), е нараснало до 2,3 млрд. долара. През тази седмица китайското бизнес списание “Цайцзин” съобщи, че властите разследват Уон по подозрения в незаконни заеми. След тази информация във вторник акциите на Гоме бяха спрени от търговия на Хонконгската фондова борса, но по-късно отново бяха пуснати, а самата компания съобщи, че не е уведомена за подобно разследване.

Втори в класацията на “Форбс” е Сю Руннао със състояние от 2,1 млрд. долара, следван от Лари Юн с 2 млрд. долара. Юн, известен още като Рун Чжуцзян, беше първи в миналогодишната класация.

Най-богатата жена е на пето място в общия списък. Това е Чжан Ин, която е собственик на китайския лидер в производството на картон за опаковки Найн драгънс пейпър (Nine Dragons Paper Co.) и притежава 1,5 млрд. долара.

“Форбс” отбелязва, че шанхайският предприемач Чжан Жункун, който миналата година беше 16-ти в класацията, тази година е изключен от нея, след като беше арестуван при разследване за корупция и цената на акциите на компанията му се сринаха.

Авторитетното издание посочва, че средната възраст на бизнесмените от списъка на най-богатите китайците е 46,5 години в сравнение с 65,7 години в съответната класация за САЩ. Състоянията им обаче са по-малки – средно 950 млн. долара при 13,2 млрд. долара за САЩ.

Минималното нетно богатство, необходимо за включване в тазгодишния списък на най-богатите китайски бизнесмени е 100 млн. долара в сравнение с 62 млн. долара през 2005 година.

Сред първите 40 в списъка на най-богатите китайски бизнесмени има 6 жени спрямо 7 представителки на нежния пол в класацията за САЩ, но сред богатите китайки има и бизнесменки, които сами са натрупали състоянията си, като Чжан, за разлика от американките, които са го наследили, отбелязва “Форбс”. /БТА/

Четете още: Свят
Прочетено: 573 пъти Източник на статията: dariknews.net | 03.11.2006г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!