Text: -A A +A
Четете още: Свят

Управлението на федералния резерв на САЩ прогнозира, че тази година американската икономика ще отбележи по-малък спад от очакваното, но безработицата ще достигне 10 на сто

[АРХИВ]

Управлението на федералния резерв на САЩ прогнозира, че тази година американската икономика ще отбележи по-малък спад от очакваното, но безработицата ще достигне 10%, съобщи АП. Управлението прогнозира, че тази година икономиката ще спадне с 1-1,5 на сто. Прогнозите от май предричаха спад между 1,3 и 2%.

Въпреки това обаче до края на годината безработицата ще нарасне. Според новата прогноза нивото може да достигне 10,1%. Досега се говореше за увеличаване на безработицата до 9,6 на сто.

През юни безработицата в САЩ достигна 9,5%, което е най-високото ниво от 26 години насам.

Междувременно Федералният резерв на САЩ съобщи, че очаква изпадналата в рецесия американска икономика да започне да се възстановява през втората половина на годината. Това най-вероятно ще доведе до намаляване на безпрецедентните стимули за икономиката на САЩ, предаде АФП. Според прогнозата на Федералния резерв, през 2009 г. икономиката на САЩ ще се свие с 1-1,5%. Въпреки че няма детайлна прогноза за второто шестмесечие на годината, се очаква ръст на икономиката.

„Ако тази прогноза е вярна, то рецесията ще свърши тази година”, посочва Джош Фейнман, водещ икономист в „Дойче банк”. Освен това от Федералния резерв увеличават прогнозата си за безработицата до 9,8-10,1% през 2009 г.

Четете още: Свят
Прочетено: 367 пъти Източник на статията: insurance.bg | 16.07.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!