Text: -A A +A
Четете още: Свят

Американският гигант в застраховането AIG обяви вчера, че новопостъпилият главен изпълнителен директор Едуард М.

[АРХИВ]

Американският гигант в застраховането AIG обяви вчера, че новопостъпилият главен изпълнителен директор Едуард М. Лиди, ще получава само $1 възнаграждение за тази и за следващата година, пишат американските медии. Рестрикции на заплатите ще има и за останалите високопоставени служители на застрахователя. Компанията уточни обаче, че Лиди ще получи неназовано количество книжа от застрахователя и в края на двете години може да получава „специални бонуси за забележително представяне“. Досега Лиди не е получил каквото и да е възнаграждение.

Решението на застрахователя събужда духа на т.нар. “мъже за долар на година”, които по време на двете войни през миналия век са напускали високоплатени постове и са отивали на държавна служба без заплата, коментира Washington Post.

Драстичното решение бе обявено от AIG след изказаните обвинения, че компанията харчи прахоснически получената от правителството солидна инжекция. Поради опасенията, че застрахователният гигант е на ръба на банкрута и, че евентуалният му колапс може да нанесе сериозни щети на финансовата система, правителството отпусна през септември заем на стойност $85 млрд. на AIG, впоследствие държавните субсидии стигнаха $152 млрд. Изразходването на тези средства от компанията бе критикувано от главния прокурор и от членове на конгреса.

В своя защита обаче, компанията обяви, че “този ход на старшия управленски екип демонстрира не само, че те разбират своя ангажимент към данъкоплатците и акционерите, но и че са отговорни към бъдещия успех на тази организация“.
Рестрикциите в заплатите бяха обявени, въпреки опасенията на застрахователя, че би могъл да изгуби служители на ключови позиции. Миналия месец AIG реши да разпредели $500 млн. компенсации на хиляди работници, за да не допусне да напуснат компанията.

Четете още: Свят
Прочетено: 495 пъти Източник на статията: insurance.bg | 26.11.2008г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!