Text: -A A +A
Четете още: Свят

Световната финансова криза големите играчи на световния банковия пазар посрещат с разнообразни стратегии: съкращаване на персонал, отказ от годишни бонуси и дори запазване на възнагрежденията

[АРХИВ]

Световната финансова криза големите играчи на световния банковия пазар посрещат с разнообразни стратегии: съкращаване на персонал, отказ от годишни бонуси и дори запазване на възнагрежденията, за да задържат на работа опитните си служители, предават световните агенции.

Главният управител на бановата групировка “Голдмън Сакс” Лойд Балнкфейн и шестима други високопоставени служители се отказаха от годишните си бонуси, след като миналата година тримата водещи банкери в “Голдмън Сакс” получиха рекордните 65 млн. долара, предава агенция Блумбърг. Тогава гигантът отчете положителни резултати в края на годината.

На другия полюс е политиката на британския клон на банкрутиралата Лемън брадърс. Там към момента работят само 1000 души, но те ще получи годишен бонус, въпреки факта, че трезорът е под управлението на правителството.

Годишните им премии ще бъдат в почти същия размер като тези, получени през миналата година. Това назначеният управител на фалиралия гигант Тони Ломас обяснява с желанието на компанията да задържи и малкото останали служители, които трябва да се справят с делата на Лемън.

Процесът на разчистване делата на банкрутиралия трезор ще продължи около седем години и ще е десет пъти по-сложен от този на енергийната компания Enron, коментира Ломас. Кредиторите на гиганта са общо около 1000, като е огромна вероятността те да загубят парите си, допълни той.

За разлика от клона на Лемън във Великобритания, ръководството на Джей Пи Морган Чейс планира да се раздели с хиляди работни места в представителствата си в цял свят. Най-вероятно броят на служителите, които ще останат без работа, ще е сравним със съкращенията, предприети от останалите банки. Това ще означава, че около 3000 души ще загубят работните си места.

Четете още: Свят
Прочетено: 410 пъти Източник на статията: expert.bg | 17.11.2008г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!