Text: -A A +A
Четете още: Свят

Българските граждани, които са пребивавали извън страната повече от 183 дни в периода

[АРХИВ]

Българските граждани, които са пребивавали извън страната повече от 183 дни в периода от 1 юли 1999 г. до 31 декември 2007 г. и не са ползвали медицинска помощ, заплатена от НЗОК, могат да се освободят от задължението да внасят здравни вноски, както и да си възстановят платените през този период суми.

За да си върнат внесените средства, българите в чужбина, отговарящи на тези условия, трябва да подадат декларация за освобождаване от здравни вноски и искане за възстановяване на сумите в териториалната дирекция на НАП по постоянен адрес в България.

Декларацията може да се изпрати в НАП и по електронен път, но трябва да е подписана с електронен подпис на специално създадените за това имейл адреси. Документите се приемат в НАП и по пощата с обратна разписка. Декларацията и искането могат да се подадат и от упълномощено лице, без да е необходимо нотариално заверено пълномощно. Към декларацията е препоръчително да се представи копие от задграничния паспорт, в който са отразени датите на влизане и излизане от страната или удостоверение от съответната областна дирекция на полицията.

Ако обаче българите, пребивавали през посочения период в чужбина, решат да ползват здравни услуги, заплатени от НЗОК в България, ще трябва да възстановят здравноосигурителните си права, като внасят в продължение на 6 месеца здравноосигурителни вноски или заплатят еднократно 12 вноски върху минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица.

Четете още: Свят
Прочетено: 537 пъти Източник на статията: insurance.bg | 08.08.2008г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!