Text: -A A +A
Четете още: Свят

Президентът на Руската Федерация Дмитрий Медведев обяви публично, че броят на безработните в страната към момента фактически е достигнал 6 млн. души.

[АРХИВ]

Президентът на Руската Федерация Дмитрий Медведев обяви публично, че броят на безработните в страната към момента фактически е достигнал 6 млн. души. “Ситуацията с безработицата е сложна, но като цяло засега контролируема. Въпреки че през последно време броят на безработните съществено се увеличи”, обяви президентът на Русия в интервю с ръководителя на Дирекция “Информация” на “Първи канал” на руската телевизия, Кирил Клейменов.

Медведев посочи, че през последните 5 месеца, броят на официално регистрираните безработни е скочил с 200 000 души, като общия им брой е около 2 млн.

“Ако говорим за фактическата безработица, тоест хората, които търсят интензивно работа, но не са регистрирани в борсите по труда, то според методиката на Международната организация по труда (ILO), те са някъде около 6 млн. души”, призна президентът, уточнявайки че общия обем на социалните разходи за поддържането на безработните на федерално ниво са ок. 43 млрд. рубли ($ 1,234 млрд.).

Междувременно стана ясно, че водещият автоконцерн в Русия, “АвтоВАЗ” е поискал от държавата заем от 36 млрд. рубли ($ 1,033 млрд.), за да покрие различните задължения към доставчиците си, съобщава специализираното издание “Ведомости”, уточнявайки че искането ще бъде разгледано от правителството във вторник.

Заемът ще бъде гарантиран със 60% от активите по балансова стойност на автоконцерна, или 45 млрд. рубли, посочва президентът на “АвтоВАЗ” Борис Алешин. Общата балансова стойност на активите на компанията, по оценките към 11 март, възлиза на 75 млрд. рубли.

Дълговете на автопроизводителя започнали да растата още преди началото на икономическата криза, като в края на 3-тото тримесечие на 2008 г. той е възлизал на 22,78 млрд. рубли, в т. ч. 17,4 млрд. рубли краткосрочни задължения.

Според източници близки до акционерите на концерна, част от новите задължения на стойност 13 млрд. рубли се били натрупани заради кредит за закупуването на конвейер на Renault и лиценз за производството на двигатели Renault, които са стрували 220 млн. евро.

Доставчиците на концерна обаче се опасяват, че дори и държавната подкрепа не би помогнала на “АвтоВАЗ” да покрие дълговете си. Алешин посочи, че според прогнозите, обемът на продажбите ще се запази на 30-50% от обичайното ниво. Ако пазарът запази обемът си от февруари (продадени 29 300 Lada), то приходите на “АвтоВАЗ” ще са 6,5-7 млрд. рубли месечно, докато задълженията само към доставчиците за първото тримесечие ще са 10 млрд. рубли. При това, според Алешин, “АвтоВАЗ” получава от дилърската си мрежа само 10-12% авансови плащания.

Четете още: Свят
Прочетено: 239 пъти Източник на статията: bgfactor.org | 18.03.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!