Text: -A A +A
Четете още: Свят

11 топ-мениджъри на американската застрахователна корпорация AIG са я напуснали, след като са получили по повече от $ 1 млн. от т. нар.

[АРХИВ]

11 топ-мениджъри на американската застрахователна корпорация AIG са я напуснали, след като са получили по повече от $ 1 млн. от т. нар. премии за задържане на работа, предава France Presse, цитирайки прокурорът на Ню Йорк Андрю Куомо (Andrew Cuomo). Той уточнява, че най-големият от въпросните бонуси бил в размер на $ 4,6 млн., съобщава The Financial Post. Изплащането на сумите станало след като компанията получи над $ 170 млрд. от федералния бюджет, за да се спаси от фалит в началото на финансовата криза през септември м. г.

В края на 2008 г. общо 73 високопоставени сътрудници на AIG са станали милионери за сметка на държавните пари, като общият обем на изплатените премии е $ 165 млн.

Десеттте мениджъри с най-големи премии, прибрали в джоба си общо $ 42 млн., като най-големият бонус бил в размер на $ 6,4 млн.

След разкритията, прокурорът на Ню Йорк е разпоредил разследване, дали изплатените на мениджърите на AIG бонуси не попадат под ударите на закона за мошеничеството, предава Associated Press.

Бесните законодатели от демократическото мнозинство в Сената изпратиха на назначения от американското правителство ръководител на AIG Едуард Лиди (Edward Liddy) писмо, в което изискват предоговаряне и връщане на скандалните бонуси, които в противен случай ще бъдат взети от мениджърите под формата на данъци от над 90% със специален закон.

“С оглед на това, че високопоставените служители на тази компания я доведоха до ръба на банкрута и причиниха невъобразим хаос в света, да ги наградиш по подобен начин е не само морално осъдително, но и напълно неоправдано от гледна точка на всякакви бизнес основания”, се посочва в писмото. Очаква се Лиди да бъде подложен на унищожителни критики по време на слушанията по повод скандала в Конгреса на САЩ.

Огромните загуби на AIG, които я изправиха пред фалит, бяха един от факторите за задълбочаването на глобалната финансова криза, която повлече след себе си и невижданата икономическа рецесия. За да спасят корпорацията, властите в САЩ наляха в нея $ 173 млрд., като почти изцяло я национализираха и поставиха начело държавен надзорник.

Ръководителят на Комисията за финансови въпроси на Камарата на представителите на Конгреса, конгресменът-демократ Барни Франк (Barney Frank) от Масачузетс, посочва, че правителството има всички основания да поиска връщането на премиите, тъй като след отпускането на средствата от Плана за спасение на финансовия сектор на САЩ, държавата е станала собственик на 80% от компанията.

Президентът на САЩ Барак Обама определи огромните бонуси като обида за американските данъкоплатци, а сенаторът-републиканец от щата Айова Чък Гресли (Sen. Chuck Grassley) дори посъветва мениджърите-милионери да си направят харакири.

Секретарят по финанасите на САЩ Тимъти Гейтнър увери, че властите ще задължат AIG да върне парите, изплатени на напусналите висши мениджъри, като с въпроса вече се е заел Департамента на правосъдието на САЩ. Гейтнър посочи, че в краен случай милионите, похарчени за премии, ще бъдат удържани от антикризисната помощ, отпусната на корпорацията от държавата.

Четете още: Свят
Прочетено: 314 пъти Източник на статията: bgfactor.org | 19.03.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!