Text: -A A +A
Четете още: Свят

Финансовата криза в Съединените щати стимулира черния пазар на труда. Безработните и бездомните, най-често емигранти, са готови на всякаква работа, за да си осигурят малко прехрана.

[АРХИВ]

Финансовата криза в Съединените щати стимулира черния пазар на труда. Безработните и бездомните, най-често емигранти, са готови на всякаква работа, за да си осигурят малко прехрана.

В ранното утро, по улиците на Ню Йорк се редят хиляди черноработници, които са готови да работят за минимално заплащане, стига да си осигурят малко прехрана.
“Тази година е най-кошмарната до сега. Няма работа. 70% от черноработниците тук нямат никаква заетост, нито дом. Все по-рядко идват да ни търсят за каквото и да е”, казва Роберто Менесес, цитиран от bТВ.

Това са главно емигранти, които са дошли нелегално и сега се опитват да намерят пътя обратно към родината си.
“Виждаме как изникват все повече улични лагери на нелегални работници. Те са без документи и е изключително трудно да контактуваме с тях, защото се страхуват да не бъдат арестувани”, признава Тимъти Маркс – директор на социална служба.

“Ако изпусна дори един ден работа и съм свършен. За идването си тук дължа пари на много хора, а трябва да заделям и за семейството си”, споделя Мигел Суко.
Основният проблем при нелегалните работници е, че много от тях са били прехвърлени през граница без документи и сега са в положението на роби. Тарторите на групите от черноработници се възползват от това и срещу малко прехрана на ден, емигрантите са принудени да работят без заплащане.

“През 1998 дойдох с една торба мечти и надежди. Всичко вървеше добре и исках да доведа и семейството си. Сега се чудя как да събера пари за билет и да си тръгна”, съжалява Емерсон Салгадо.

Нелегалното пътуване до Съединените щати струва между 10 и 14 хиляди долара. Това е цената на свободата за милионите нелегални черноработници, които все още мечтаят за по-добри дни.

Четете още: Свят
Прочетено: 359 пъти Източник на статията: insurance.bg | 12.06.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!