Text: -A A +A
Четете още: Свят

Двама американски сенатори призоваха правителството на САЩ да ограничи визите за висококвалифицирани чужденци, за да се защитят работните места на американците в условията на криза, предаде Франс п

[АРХИВ]

Двама американски сенатори призоваха правителството на САЩ да ограничи визите за висококвалифицирани чужденци, за да се защитят работните места на американците в условията на криза, предаде Франс прес.

Броят на визите Н-1В (лат. букви) беше фиксиран на 85 000 за следващата бюджетна година, започваща от октомври. Вчера
започна разглеждането на кандидатурите за работа в САЩ.

Всяка година три четвърти от тези визи се дават на чужденци от Азия и главно от Индия, откъдето прииждат най-много инженери специалисти по новите технологии (една четвърт от общия брой са индийски специалисти).

Според сенаторите Дик Дърбин – демократ, близък на президента Барак Обама – и републиканеца Чък Грасли предприятията вече нямат същите нужди, както преди 10 години, в разгара на бума на новите технологии, когато всяка година се одобряваха близо 200 000 визи от този вид.

В общо комюнике двамата сенатори изтъкват, че в условията на невиждана от десетилетия безработица предприятията би трябвало да се нуждаят от по-малко визи Н-1В, отколкото миналата година.

Но според американската асоциация за обмен на студенти (NAFSA) ограничаването на този тип визи може да лиши Съединените щати от важен “ресусрс”, който би могъл да помогне на страната да се изправи отново на крака.

Предприятията, получили държавна помощ, вече имат забрана да назначават чужденци с визи Н-1В.

/БТА

Четете още: Свят
Прочетено: 333 пъти Източник на статията: karierist.com | 04.04.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!