Text: -A A +A
Четете още: Свят

Докато страните призовават за координирани международни действия за ограничаване на компенсациите във финансовия сектор, американските банки, които са изплатили публичните заеми, с които бяха спасе

[АРХИВ]

Докато страните призовават за координирани международни действия за ограничаване на компенсациите във финансовия сектор, американските банки, които са изплатили публичните заеми, с които бяха спасени от банкрут, се завръщат към високото заплащане, предаде АФП.

Тенденцията не следва традиционната пазарна логика. Общия брой на работните места във финансовия сектор, които бяха загубени – над 286 хиляди за една година, според Министерството на труда – би трябвало да намали заплатите поради наличието на свободни специалисти. В няколко големи банки се наблюдава точно обратното. Титанът на Уолстрийт Goldman Sachs показа увеличение с 47 на сто на разходите за заплати през второто тримесечие, въпреки че има 16 на сто по-малко работещи. Втората по активи банка в САЩ JPMorgan Chase показа увеличение от 21 на сто. Двете банки изплатиха обществената помощ през юни, информира Дарик.

Голямото заплащане във финансовата индустрия е обвинявано за създаване на атмосфера, стимулираща поемането на рискове, което е стимулирало навлизането в най-тежката рецесия от 6 десетилетия.

Миналата седмица Обама обясни, че САЩ не могат да подкрепят европейското предложение за ограничаване на бонусите на изпълнителните директори, защото няма причина да бъдат ограничени само те, а не и предприемачите от компютърния сектор или спортистите.

Директорът на МВФ Доминик Строс-Кан заяви в началото на месеца, че се опасява, че манталитета на завръщане към “обичайния бизнес” може да попречи на постигането на прогрес за компенсациите, предизвикали няколко корпоративни скандали в САЩ. Строс-Кан настоя в интервю, че “трябва да намерим нови правила за компенсации”, за да се предотврати нова криза, като се мотивира от “етична гледна точка”.

Четете още: Свят
Прочетено: 429 пъти Източник на статията: insurance.bg | 23.09.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!