Text: -A A +A
Четете още: Свят

България се нареди сред петте страни с най-застаряващо население в света, показва последният доклад на Катедрата по социални и икономически въпроси към ООН.

[АРХИВ]

България се нареди сред петте страни с най-застаряващо население в света, показва последният доклад на Катедрата по социални и икономически въпроси към ООН.

През 2009 г. 24,2% от населението у нас е на възраст над 60 години. Единствено Япония, Италия, Германия и Швеция ни изпреварват с по-голям дял на възрастното население, който възлиза на съответно 29,7%, 26,4%, 25,7% и 24,7%.

През 2007 г. България беше на седмото място в класацията.

Средната възраст на българското население се увеличава до 41,5 години през 2009 година. Това нарежда страната ни на седмо място в света, след Япония, Германия, Италия, Финландия, Нормандските острови и Швейцария.

България е и сред десетте държави, в които над 25% от населението в земеделските райони е на възраст над 60 години, заедно с Япония, Испания, Беларус и Великобритания.

Страните с най-малък дял на хората над 60 години от цялото население са Катар и Обединените Арабски Емирства, където той възлиза на по-малко от 2%. Сред най-младите нации се нареждат Нигер и Уганда, където средната възраст на населението е между 15 и 16 години.

Докладът на ООН предрича, че броят на възрастното население над 60 години по целия свят ще надмине този на децата през 2045 г. Това ще доведе до т. нар. „демографска зима“ и ще създаде сериозни предизвикателства пред световната икономика през следващите десетилетия. ООН прогнозира, че общо 22% от световното население ще бъде на възраст над 60 години през 2050 година.

Четете още: Свят
Прочетено: 433 пъти Източник на статията: standartnews.com | 25.02.2010г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!