Text: -A A +A
Четете още: Здраве и спорт

Честото посещаване на заведения от типа на KFC и McDonalds в много части на света, и особено в Източна Европа - България, Унгария, Полша и Чехия, не е безопас

Честото посещаване на заведения от типа на KFC и McDonald’s в много части на света, и особено в Източна Европа – България, Унгария, Полша и Чехия, не е безопасно, сочи глобално изследване на датски диетолози.

Екипът на проф. Стен Стендер от Копенхагенския университет е анализирал 74 образци от пържени картофи и печено пиле (пилешки хапки и крилца), купени в заведения за бързо хранене от типа на KFC и McDonald’s в 35 страни през 2005 г. и 2006 г.

Той установил, че броят на калориите и съдържанието на опасните транс-мастни киселини силно се различават от храните в оригиналните заведения.

Във веригите за бързо хранене в България, Унгария, Полша и Чехия нивата на транс мазнините са най-високи.

Те съставляват 29-34% от общото съдържание на мазнини в храната. От друга страна, порциите на KFC в Индия, Русия, Испания и Шотландия отговарят на датския стандарт. Според него транс мазнините трябва да са под 2% от общото съдържание на мазнини.

Във веригите за бързо хранене в България, Унгария, Полша и Чехия нивата на транс мазнините са най-високи. Що се отнася до заведенията от типа на McDonald’s храната, предлагана в Оман, има най-висок процент на транс мазнините – 20%.

В заведенията за бързо хранене в Лондон, Глазгоу и Абърдийн вредните мастни киселини са 15-16% от общите мазнини, 14-15% – в Хонконг, Полша и ЮАР, и 14-16% – в САЩ.

Индустриалните транс-мастни киселини могат да доведат до покачване на телесното тегло, затлъстяване в областта на корема, диабет от тип 2 и заболяване на коронарните артерии. БТА

Четете още: Здраве и спорт
Прочетено: 3,636 пъти Източник на статията: actualno.com | 28.04.2007г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!